www.kumikana.org > Koulutus > Murinaa ruokakupilla

Murinaa ruokakupilla

Jos koirasi vartioi ruokakuppiaan, sinun on syytä ottaa asia vakavasti. Ruokaansa puolustava koira voi turvautua jopa hampaisiinsa, jos joku sattuu olemaan väärässä paikassa väärään aikaan.

Monesti kuulee sanottavan, että kyseessä on johtajuusongelma. Näin varmasti onkin, mutta hyvin suuri osa on myös koiran epävarmuudella. Tätä tukee se, että niskasta ravistelulla ja muulla nuhtelulla on harvoin haluttua vaikutusta koiran käyttäytymiseen.

Alistamista parempi vaihtoehto on vakuuttaa koiralle, että ihmisen lähestyminen onkin itse asiassa varsin mukava juttu, eikä ihmisen ole suinkaan tarkoitus viedä koiran ateriaa. Näin koiran ei tarvitse stressaantua turhaan.

Tee näin:

1. Vaihda koiran ruoka väliaikaisesti johonkin vähemmän maittavaan, tylsään ruokaan, jota koira kuitenkin vielä elääkseen syö. Näin vähennät vartiointihalua ja parannat koulutuksen onnistumisen mahdollisuuksia.

2. Kun laitat koiralle ruokaa, jaa se kolmeen eri kippoon. Anna kaikki kipot koiralle kerralla.

3. Kun koira syö yhdestä kiposta, lisää toiseen jotain herkullista (anna kipon olla lattialla, laita kipot tarpeeksi kauas toisistaan). Kun yksi kippo on tyhjä ja koira siirtyy seuraavaan, laita tyhjentyneeseen kippoon taas herkkua.

4. Seuraava askel on edelleen kolmen kipon kanssa laittaa herkkua siihen kippoon, josta koira syö. Jos tässä on ongelmia, kokeile ensin pienentää kippojen välimatkaa niin, että ne ovat lopulta kiinni toisissaan, ja laitat herkkua viereiseen kippoon. Harjoitelkaa niin monena päivänä, ettei ongelmia ole. Voit myös vähentää ruokakippojen lukumäärän kahteen.

5. Seuraavaksi annat koiran syödä yhdestä kiposta ja nostat toisen ylös laittaaksesi siihen herkkua. Näin koiralla on vielä syötävää lattiallakin, mutta se saa sinulta jotain vielä maittavampaa.

6. Viimeinen vaihe on nostaa se kippo ylös, josta koira syö, ja laittaa siihen herkkupala. Siirry tähän vasta, kun koira selviytyy edellisistä täysin ilman ongelmia.

Edellisen ohjelman jälkeen koira on oppinut odottamaan herkkuja sinun tullessasi sen kuppia kohti. Vaihda tylsä ruoka vähitellen sen omaan ruokaan, ja palaa koulutuksessa taaksepäin, jos ongelmia tulee taas. Sujauta aina välillä koiran syödessä jotain oikein hyvää sen kuppiin pitääksesi hyviä tapoja yllä. Opeta koira odottamaan lupaa saadakseen aloittaa syöminen.

Ongelmaa voi ehkäistä syöttämällä kotiin tullut koira(npentu) aluksi kädestä pipana tai pala kerrallaan viikon-parin ajan. Näin koira oppii näkemään ihmisen johtajana, joka jalomielisesti antaa koiralle omasta ruoastaan.

© Milla Havanka

kissakoirakorva.jpg (34K)
Lue lisää
Väistäminen
Johtajuus
www.kumikana.org > Koulutus > Murinaa ruokakupilla