www.kumikana.org > Koulutus > Johtajuus
|
Ihminen koiraa johtamassa
Ajatukset johtajuudesta ovat muuttuneet vuosien saatossa melko radikaalisti. Ennen ajateltiin, että koirilla kuten susillakin on tikapuumainen nokkimisjärjestys, jossa kaikilla laumanjäsenillä on oma paikkansa. Alempien jäsenten ajateltiin haastavan säännöllisesti ylempiä ja ylemmät alistivat alempia.
Sittemmin havaittiin, ettei arvojärjestys olekaan kiinteä. Jossakin tilanteessa joku yksilö johtaa toimintaa, toisessa tilanteessa vetäjä onkin ihan toinen yksilö. Ylemmät eivät alistakaan alempiaan, vaan alemmat alistuvat ylemmilleen. Nykyään ollaan kyseenalaistamassa koko arvojärjestys- ja dominanssiteoria koirien osalta. Villikoirat elävät monesti ennemminkin löyhissä ryhmissä kuin kiinteissä laumoissa.
Oli todellisuus mikä hyvänsä, lasta ei saa heittää pesuveden mukana. Se ettei koira kavalasti pyrikään jatkuvasti ylemmäksi arvoasteikossa ei tarkoita sitä, ettei ihminen päättäisi asioista. Koira on kiistatta laumaeläin. Ryhmässä eläminen vaatii toimiakseen sääntöjä. Koira viihtyy parhaiten, kun ihminen on vetovastuussa. Koira ei koskaan voi olla menestyksekkäästi perheen johtaja. Se ei pysty luotsaamaan laumaa ihmisten yhteiskunnassa. Se stressaantuu väistämättä yrittäessään suorittaa mahdotonta tehtävää, mikä voi ilmetä häiriökäyttäytymisenä.
Johtajuus ei ole väkivaltaa. Lyöminen synnyttää pelkoa, ei kunnioitusta. Älä ole aggressiivinen koiraasi kohtaan. Johtajuus ansaitaan, sitä ei oteta.
Johtajuus ei ole yksittäisiä sääntöjä, se on läsnä aivan kaikessa mitä koiran kanssa tehdään. Tässä on kuitenkin muutama sääntö, jotka on hyvä muistaa vaikkapa hyväksyttävän käytöksen mittarina.
- Sinulla on oikeus vaatia huomiota koiraltasi. Koiran huomionhakuyritykset jätät huomiotta. Kutsu koira ja käske sen vaikkapa istua, kun haluat rapsuttaa sitä. Jos koirasi tuntuu hallitsevan elämääsi enemmän kuin sinä sen elämää, huomioimattomuus (ns. jääkausi) on ensimmäinen asia, mitä sinun täytyy toteuttaa.
- Sinä hallitset leluja. Käytä niitä palkintona tottelevaisuudesta.
- Sinä syöt ensin. Kaikki tähteet ovat sinun. Käytä makupaloja palkintona tottelevaisuudesta.
- Saat kulkea kotonasi täsmälleen mistä haluat, koiraa väistämättä. (Tämä ei tarkoita sitä, etteikö koira saisi koskaan maata rauhassa.) Kapeissa paikoissa (kuten oviaukoissa) koira väistää sinua.
- Sinulla on paras lepopaikka. Koira ei valtaa sohvaa eikä sänkyä. Jos valtaa eikä tahdo antaa periksi, pidä koiran perässä narua, josta voit kätevästi poistaa sen sohvalta. Sänkyyn ja sohvalle pääseminen on etuoikeus, joka pitää ansaita.
- Sinä aloitat metsästyksen (leikin) ja tapat saaliin (voitat esim. halutessasi köydenvedon, otat koiralta suusta tavaroita). Koira ei saa vaatia sinulta leikkiin ryhtymistä. Käytä leikkimistä palkintona tottelevaisuudesta. Huom: Köydenveto on kiva leikki. Antamalla koiran välillä voittaa köydenvedon lisäät sen leikkihaluja.
- Jos pidät koiraa kiinni vaikkapa hoidon aikana, älä päästä sitä irti kun se pyristelee. Päästä se vasta kun se ei enää tempoile vaan rauhoittuu.
- Sano käskysana vain kerran. Suunnittele koulutus alussa niin, että koira ei voi kuin toimia oikein. Älä huuda käskyjä. Älä vaadi sellaista, mitä et voi viedä läpi.
- Opeta koira menemään selälleen. Kun koira kellii selällään, voit rapsutella sitä mahasta.
- Suojele laumaasi ulkopuolisilta. Puolusta koiraasi, asetu sen ja muiden koirien väliin. Aja hyökkääjät tiehensä. Älä vie koiraasi tilanteisiin, joissa et pysty takaamaan koiran turvallisuutta.
Tavoitteenasi on koira, joka sekä rakastaa että kunnioittaa sinua!
© Milla Havanka
|
Lue lisää
Väistäminen
Ärhäkät ämmät
|
www.kumikana.org > Koulutus > Johtajuus
|