www.kumikana.org > Koulutus > Väistäminen

Väistäminen
kirjoittanut Dick Russell

Koirasi on sosiaalinen, laumassa elävä eläin. Perheesi on sen lauma. Kaikki laumaeläimet viihtyvät parhaiten suhteellisen vakaassa arvojärjestyksessä, jossa jotkut jäsenet ovat hallitsevampia ja joillakin on alistuvampi rooli. Koirasi haluaa päästä niin korkeaan asemaan kuin mahdollista siitä yksinkertaisesta syystä, että se antaa lisäetuja. Asemaa ei hankita laumassa aggressiivisuudella, vaan alistumisella, jolloin alempiarvoinen eläin väistää pois korkeampiarvoisen tieltä tämän ilmaistessa rituaalinomaisesti auktoriteettinsa. Koirasi on paljon parempi - ja paljon turvallisempi - lemmikki, jos muistat tehdä muutamia asioita estääksesi sen nousemisen arvojärjestystikapuiden korkeammille askelmille.

Laumaeläimet pitävät arvojärjestystä yllä useilla tavoilla. Yksi niistä on muiden eläinten käyttämän tilan kontrolloiminen. Tällä viikolla alamme kontrolloida tätä tilaa opettamalla koira väistämään sinua käskyn ja kehosi asennon avulla. Tämän opettamisella on myös se hyöty, että voit tulla kotiisi kädet täynnä tavaroita. Tämän harjoituksen opettamisessa ei käytetä makupaloja.

Ota koira eteesi seisomaan löysässä hihnassa. Tämä vain hallinnan takia, et käytä hihnaa koirasi siirtämiseen. Nojaa koiraasi. Nojaamista koirat tuntuvat pitävän arvojärjestykseen liittyvänä eleenä. Sano sana "Siirry", ja liiku koiraasi päin pienin, laahaavin askelin. Jatka liikkumista samaan suuntaan. Älä kierrä sitä, koska se kohottaa koiran arvoa. Heti kun koirasi liikkuu, kehu sitä. Jatka liikkumista kunnes koira on kokonaan pois tieltäsi. Suorita harjoitus useita kertoja joka päivä.

Kotona voit harjoitella tätä ilman hihnaa. Kun koira on tielläsi, käske sen siirtyä ja laahusta sen läpi. Suunnittele reittisi ympäri taloa aina koiran läpi. Jos se makaa keskellä reittiäsi, älä kierrä sitä vaan laita se siirtymään pois tieltäsi.

Koirasi ymmärtää siirtyä tieltäsi, kun lähestyt sitä pienin, laahaavin, suoraan eteenpäin kulkevin askelin. Älä potkaise koiraasi tai tyrkkäise sitä polvillasi.

Varoituksen sana. Älä harjoittele väistämistä, jos koirasi on purrut tai vakavasti uhannut sinua. Koirat purevat vain niitä perheenjäseniä, joita ne pitävät itseään alempiarvoisempina tai kun ilmassa on ratkaisemattomia arvojärjestykseen liittyviä kysymyksiä. Jos näin on tapahtunut, ota yhteyttä koulutusohjaajaasi, jotta perusasiat saadaan kuntoon.

Yksi erittäin käytännöllinen sovellus väistämiselle on se, että jos joka kerta ihminen, jota vasten koira hyppii, liikkuu eteenpäin ja sanoo "siirry", koira nopeasti lopettaa hyppimisen. Koira ei voi ottaa vauhtia hyppyyn jos sen on valmistauduttava peruuttamaan.

On kaksi asiaa, jota tarvitset koiraltasi kouluttaaksesi sitä ja elääksesi sen kanssa. Ensimmäinen on sen rakkaus. Se on helppoa, koirat antavat rakkautta aivan vapaasti. Toinen asia on sen kunnioitus. Monilla kursseilla tätä asiaa ei käsitellä, ja tuloksena on koiria, jotka osaavat temppuja mutta joilla ei oikeastaan ole hyvää suhdetta omistajaan. Väistäminen, koska se jäljittelee yhtä koiran luonnollista sosiaalista käyttäytymismuotoa, tuo kunnioituksen.

Alkuperäisestä tekstistä "Yielding" suomentanut Milla Havanka 1999.

www.kumikana.org > Koulutus > Väistäminen