www.kumikana.org > Koulutus > Ärhäkät ämmät

Ärhäkät ämmät -
Narttukoirat kiipeävät vallan portaita raivoisalla päättäväisyydellä
kirjoittanut Vicki DeGruy

K: Olen kahden tappelevan nartun omistaja. Koirat eivät ole aina tapelleet, tähän asti ne ovat olleet hyvin rauhallisia. Nyt muutamana iltana on toinen murahtanut toiselle ja tappelu alkaa. Toinen koira on leikattu kahdeksanvuotias cockerspanieli, toinen leikkaamaton kolmivuotias englanninspringerspanieli. Onko mitään tehtävissä sovun aikaansaamiseksi? Auttaisiko springerin leikkauttaminen? En halua luopua kummastakaan koirasta. Apua!!

V: Vaikka uroskoirien leikkauttaminen joskus auttaa tappelujen ehkäisemisessä, narttujen leikkauttamisella on harvoin sama vaikutus. Tilanteesi ei kuitenkaan ole ollenkaan toivoton, eikä kummastakaan koirasta tarvitse välttämättä luopua.

Koirat tappelevat monesta syystä, ja kaikkein yleisin - erityisesti samaa sukupuolta olevilla koirilla - on kiistellä paikasta lauman arvojärjestyksessä. Luontoäiti on suunnitellut koirat elämään laumoissa, joissa on tarkasti määritelty järjestys ylimmästä alimpaan koiraan. Niin kauan kuin kaikki tietävät oman paikkansa ja noudattavat käskyjä, elämä on yleensä rauhaisaa.

Useimmista koiralaumoista on helppo nähdä, kuka on pomo ja miten muut koirat sijoittuvat. Tarkkaile koirien keskinäistä toimintaa - kuka ottaa parhaan lelun, menee ovesta ulos ensin, syö ensin ja vie parhaan nukkumapaikan? Tämä on lauman johtaja, "alfa-koira". Alfa-koira saavuttaa arvonsa olemalla fiksumpi, vahvempi tai joskus yksinkertaisesti dominoivampi kuin muut. Jotkut koirat ovat synnynnäisiä johtajia, jotkut saavat paikan, koska kukaan muu ei hommaa halua. Suurin osa koirista tyytyy alempaan paikkaan ja kiistää harvoin johtajan vaikutusvallan.

Vaikeudet alkavat, kun alempiarvoinen koira yrittää nousta arvojärjestyksessä tai "unohtaa" paikkansa. Tämä voi olla nuori murrosikään tuleva koira tai alempiarvoinen lauman jäsen, joka vaistoaa johtajan tulevan vanhaksi tai heikoksi tai menettävän vaikutusvaltansa.

Alfa laatii säännöt ja huolehtii niiden noudattamisesta. Alfa-koirat näyttävät vaikutusvaltansa katsomalla tiukasti silmiin, murisemalla, dominoivalla elekielellä ja jos sekään ei auta, puremalla ja tappelemalla. Jos tarkkailet koiriasi huolellisesti, näet esimerkkejä tästä päivittäin.

Koirasi lauma sisältää talouden muiden koirien lisäksi myös perheen ihmiset. Sinä olet tämän lauman alfa. Sinulla on oikeus laatia säännöt ja sinusta on kiinni niiden noudattaminen. Toivon mukaan koirasi ymmärtävät alfa-asemasi ja olet pitänyt sitä yllä koulutuksen ja johdonmukaisen kurin avulla. Johtajana sinulla on ehdottomasti oikeus pitää kiinni tästä säännöstä: "Täällä ei tapella!"

Tappeluiden ehkäiseminen on aina helpompaa (ja turvallisempaa) kuin niiden lopettaminen. Hyvin harvat tappelut alkavat syyttä, tosin joskus tämä syy on ilmeinen vain koirien mielestä. Tarkkaan katsomalla pystyt näkemään riidan taimen - vihaisen katseen, matalan murinan, tönäisyn - ja tarttumaan toimeen ennen kuin mitään alkaakaan.

Kun huomaat jonkin koiristasi "puhuvan rumia" toiselle, kerro mielipiteesi asiasta tiukalla, matalalla, vihaisella äänellä: "Nyt loppu!". Jos tulet paikalle liian myöhään etkä tiedä, kumpi aloitti, nuhtele molempia. Jos pääset väliin, kun ne vasta ajattelevat kiistelemistä, olet tehokkaampi. Jos koirasi ovat tosissaan eivätkä välitä sanoistasi, voit pitää niiden kaulapantaan kiinnitettyinä lyhyitä hihnoja, joista voit nykäistä tarvittaessa. Älä arastele antaa kovaa vaikutelmaa; haluathan koiriesi ymmärtävän, ettei tällaista käytöstä hyväksytä, piste. Tee selväksi, että jos koirasi haluavat tapella, niiden täytyy tapella ensin sinun kanssasi!

Jos koirasi tappelevat poissa ollessasi, on turvallisinta pitää ne silloin erillään. Useimmat tappelut syntyvät kuitenkin omistajan läsnäollessa huomiosta, ruoasta, leluista ja tietenkin arvoasemasta. Voit ehkäistä näitä erimielisyyksiä tunnustamalla järjestyksessä korkeimman koiran aseman ja suosimalla sitä. Tätä koiraa sinun tulee rapsuttaa ensin, ruokkia ensin ja päästää ulos ensin. Alfan etuoikeuksien antaminen alempiarvoiselle koiralle, vaikka se olisikin henkilökohtainen suosikkisi, sekoittaa muita ja voi johtaa tappeluun. Kaikki koirat tuntevat olonsa mukavammiksi ja rauhallisemmiksi toistensa seurassa, kun niiden keskinäinen järjestys on selvä.

On koiria, jotka eivät vain kerta kaikkiaan tule toimeen. Jotkut rodut ovat vähemmän sosiaalisia kuin toiset ja jotkut tunnetaan tappeluhalukkuudestaan. Näissä tapauksissa jatkuva erillään pitäminen voi olla paras ratkaisu. Tämä ei tarkoita, että toisesta koirasta pitää päästä eroon. Ihmiset, joilla on useita koiria, joista kaikki eivät tule toimeen keskenään, tuntevat seuraavan järjestelyn: toinen koira on osan päivästä perheen kanssa kun toinen on ulkona tai muualla talossa. Tietyin väliajoin osia vaihdetaan. Se ei ole yhtä mukavaa kuin kaikkien koirien yhdessä pitäminen, mutta se voi olla hyvin toimiva ratkaisu.

Tottelevaisuuskoulutuksen antaminen koko laumalle on suositeltavaa. Jos koirasi ovat jo olleet kurssilla ja ymmärtävät käskyjä, harjoittele niitä päivittäin. Pitkä "maahan" on loistava tapa rauhoittaa riehaantunut nuori koira. Hyvä harjoitus on laittaa kaikki koirat istu-paikalle, sitten kutsua jokainen vuorotellen saamaan huomiota tai makupala - alfa-koira ensin, totta kai!

Copyright © 2000 Canis Major Publications
Käännetty CMP:n luvalla © 2000 Milla Havanka

Alkuperäinen artikkeli Feisty Females osoitteessa http://www.canismajor.com/dog/feisty.html

Lue lisää
Johtajuus
Väistäminen
www.kumikana.org > Koulutus > Ärhäkät ämmät