www.kumikana.org > Koulutus > Haukkuminen

Kun koiran haukku alkaa tehdä haavaa

"Myytävänä basenjin pentuja." "Ostetaan sitruunapanta." "Annetaan kiltti XX-rotuinen koira. Pitovaikeuksien vuoksi. Miel. maalle."

Näillä kolmella ilmoituksella ei tarvitse välttämättä olla mitään tekemistä toistensa kanssa. Niillä on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä. Haukkuminen. Basenjin pentuja markkinoidaan haukkumattomana koirana. Jos ihmiset pitäisivät sellaista ikävänä, ei lausetta mainoksista löytyisi. (Niin, ja sille joka ei vielä tiedä: basenji ei hauku, mutta se ei tarkoita että se olisi hiljainen. Ei todellakaan.) Haukunestopannoilla on tasainen kysyntä, meluongelmia on monessa koiraperheessä. Ja joskus ongelmat johtavat siihen, että koira on pakko sijoittaa muualle.

Minunkin kotitalossani asuu koira, joka haukkuu välillä pitkänkin aikaa. Joskus kuuntelen sen ulinaa ja mietin, onkohan sillä kovin paha olla. Koirattomalla naapurilla voi olla toisenlaisia ajatuksia varsinkin, jos ulina jatkuu ja jatkuu keskellä yötä.

Syitä

Viime aikoina on puhuttu paljon eroahdistuksesta, aivan kuin koko käsite olisi juuri keksitty ja se selittäisi kaiken. Haukkumiseen ja ulvomiseen on kuitenkin paljon muitakin syitä. Ikävystyminen, epämiellyttävät ulkoiset olosuhteet, jano, nälkä... Mikään koira ei hauku pahuuttaan, koska koira ei tiedä, mitä paha on. Sillä on omat koiramaiset vaikuttimensa.

Eroahdistus tarkoittaa sitä, että koira ahdistuu niin paljon omistajan lähdöstä ja yksinolosta, että se purkaa pahaa oloaan esim. pureskelemalla tavaroita, yrittämällä kaivautua ulos, ulvomalla laumaa kasaan. Ahdistuneen koiran haukun volyymi kasvaa vähitellen ininästä täyteen voimaansa. Eroahdistukseen löytyy ratkaisu totuttamisharjoituksista ja vakavissa tapauksissa myös lääkityksestä. Brittiläinen kouluttaja John Rogerson sanoo, että jos koira ei nuku ihmisten seurassa makuuhuoneessa, se ei voi kärsiä eroahdistuksesta.

Ikävystyneet koirat haukkuvat siksi, että omistajan poissaollessa elämä on tylsää, ja omistaja on aiemmin aina tullut takaisin kun se on haukkunut. Huomiota saadakseen haukkuva koira pitää ääntä jaksoittain - se haukkuu ja kuuntelee, haukkuu ja kuuntelee.

Muita syitä haukkumiseen voivat olla
  • toinen koira haukkuu samassa talossa
  • koira kuulee melua tai ihmisten ääniä rappukäytävästä
  • koira kuulee melua tai ihmisten ääniä avoimesta ikkunasta
Ennen kuin koiraa aletaan rangaista haukkumisesta, pitää varmistua siitä, ettei sillä ole hätä. Jos huoneessa on liian kuuma, koiralla on jano tms., se yrittää saada apua. Ota selvää, kantautuuko läheiseltä rakennustyömaalta liikaa melua avoimesta ikkunasta, tai kiusaavatko naapurin lapset huutelemalla postiluukusta. Aina ei vika ole koirassa.

Apua

Jos mahdollista, pidä koiran päivärytmi säännöllisenä. Kun se tietää mitä milloinkin tapahtuu, se rauhoittuu ja hermostuneisuudesta johtuva haukkuminen vähenee.

Eristä ikkunat ja ovet hyvin niin että ulkoa ei kantaudu ylimääräisiä ääniä sisälle. Pidä radio päällä.

Järjestä koiran päiviin sekä laiskottelua että toimintaa. Koiralla on oltava tekemistä ja sen on saatava reippaasti sekä liikuntaa että aivotyötä, mutta se ei saa käydä ylikierroksilla. Rauhassakin on opittava olemaan.

Pidä yhteyttä naapureihisi, jotta tiedät heti onko koira haukkunut poissa ollessasi vai auttavatko toimenpiteesi.

Haukunestopannat

Viimeisenä keinona monet turvautuvat "kättä pidempään" eli haukunestopantaan, joita on markkinoilla erilaisia. Tiedossani on sitruunapanta, pippuripanta, ultraäänipanta, kylmäspraypanta ja sähköpanta.

Sitruuna- ja pippuripannan teho perustuu sensoriin, joka havaitsee koiran haukkuvan ja ruiskauttaa sen kuonolle sitruuna-/pippurisuihketta. Monille koirille tämä riittää keskeyttämään haukkumisen. Koirilla on loistava hajuaisti ja ne hätkähtävät äkillistä tuoksupilveä. Ultraäänipanta päästää koiran haukkuessa koiran korvaan epämiellyttävän äänen.

Jos koira joutuu olemaan pitkään yksin kotona, voi olla hyvä idea pyytää jotakuta käymään asunnossa keskellä päivää. Sisälle ei saisi kuitenkaan mennä, jos koira haukkuu. Terävä vihellys saattaa yllättää koiran ja hiljentää sen hetkeksi, jolloin koiravahti voi aukaista oven ja kehua hiljaa olemisesta. Jos koira vain stressaantuu jonkun pikaisesta käynnistä ja haukkuu tätä palaamaan, on paras hankkia koiralle hoitopaikka omistajan koko poissaolon ajaksi.

Jos koira haukkuu koko ajan?

Koira voi myös haukkua, vaikka talossa on väkeä paikalla. Se saattaa hakea näin huomiota tai ilmaista muuten vain tunteitaan ja viestiä kovin äänekkäästi. Koiraa voi tällöin koettaa palkita, kun se on ollut sekunnin pari hiljaa. Voi tosin olla, ettei tämä auta. Jos koira on ylen sosiaalinen, sen voi heti haukkumisen alettua laittaa "jäähylle" vaikkapa häkkiin eri huoneeseen, ja kun se on ollut hiljaa viisi minuuttia, se otetaan ulos. Jos haukku alkaa taas, koira laitetaan jälleen välittömästi pois. Veden ruiskauttamista koiran päälle esim. puhtaasta nestesaippuapullosta tai kukkasumuttimesta voi koettaa. Monet koirat reagoivat myös kolikoita sisältävän limsatölkin ravisteluun tai heittämiseen.

Audacity-ohjelma (lataa omalla vastuulla). "Audacity is free, open source software for recording and editing sounds."

SoundSnooper-ohjelma (lataa omalla vastuulla). "It constantly monitors sound card(s) for voice activity. SoundSnooper starts recording once it detected loud sound, and automatically stops recording when voice disappeared. The most interesting feature is cutting out long silent pauses. This dramatically decreases disk space usage."

Snooper-ohjelma (lataa omalla vastuulla). "Snooper is a professional sound activated audio recording software package with many advanced options and features."

© Milla Havanka
Lue lisää
Tuhoaminen
Kokemuksia haukunestopannoista
www.kumikana.org > Koulutus > Haukkuminen