www.kumikana.org > Koulutus > Pikku harmeja

Pikku harmeja

Tältä sivulta löydät yksinkertaisen ratkaisun muutamiin harmittaviin pikku koiraongelmiin.

Koira ei halua tulla pihalta takaisin sisälle

Ongelma: Koira ei tule käskystä sisälle. Jos sen yrittää pyydystää, se juoksee karkuun ja pitää koko hommaa hauskana leikkinä. Tapahtuu useimmiten kun sinulla on kiire, esim. aamulla.
Syy: Pihalla on hauskaa, sisällä on tylsää. Koira kokee sisälle tulon rangaistuksena ja haluaa luonnollisesti välttää sitä.
Ratkaisu 1: Jos koira tykkää pallosta, leiki ensin pallolla ja heitä sitten pallo sisälle. Jos koira menee perässä, leiki sen kanssa sisälläkin hetki.
Ratkaisu 2: Pidä koira alussa ulos mennessäsi hihnassa (flexissä?), jotta saat sen sisälle. Koiran tultua sisälle anna sille aina herkkupala, esim. pala possunkorvaa. Jos on tarpeen, voit pitää hihnaa laahaamassa koiran perässä niin kauan, kunnes sisälle meno on mieluisaa.

Koira pelkää kynsien leikkuuta

Ongelma: Koira ei anna leikata kynsiä. Se rimpuilee ja huutaa ja nykäisee kyntensä aina viime tipassa pois kynsileikkurien ulottuvilta.
Syy: Koira on säikähtänyt kun ihminen on säikähtänyt verisuoneen leikkaamista, tai on tapahtunut jokin muu ikävä kokemus. Koira voi myös olla yksinkertaisesti tottumaton.
Nopea ratkaisu: Älä yritäkään leikata kaikkia kynsiä kerralla. Leikkaa tänään yksi kynsi, huomenna toinen jne.
Hidas ratkaisu: Älä yritäkään leikata kaikkia kynsiä kerralla, äläkä alussa edes koske kynsiin. Harjoitelkaa tassun antamista makupalaa vastaan, kynsileikkurien haistelua, varpaisiin koskemista, käsittelyä ylipäätään. Tee käsittelystä mukava kokemus. Vähitellen voit koskettaa leikkurilla kynsiä, muttet vielä leikkaa. Ihan vähitellen totutat koiran ajatukseen kynsien leikkaamisesta. Älä säästele makupaloja. Jokaisesta rohkeasta eleestä ja ilmeestä on koiran saatava kehut.
Vinkki: Jos kynnestä tirskahtaa verta leikattaessa, älä säikähdä. Koira ei siihen kuole. Käsittele kynsi loppuun kuten aioitkin ja hoida sitten vasta verentulo. Jos teet asiasta suuren numeron, koira alkaa pelätä kynsien leikkuuta.
Huom! Pelkääminen on eri asia kuin että koira ei salli kynsiään leikattavan.
Jos kyseessä on asenne "sinähän et minuun koske", ei koiralle missään tapauksessa saa antaa periksi ja kynsiä leikataan juuri niin kauan kuin leikkaaja haluaa. Koiran kanssa on harjoiteltava käsiteltävyyttä (harjaamista, korvien putsaamista ym.) erityisen ahkerasti.

Koira tervehtii liian riehakkaasti kotiin tultaessa

Ongelma: Koira hyppii juuri kotiutuneen omistajansa päälle ja/tai pureskelee käsiä ja jalkoja.
Syy: Laumanjohtaja ei hylännytkään yksinäistä pikku koiraa, tapausta on syytä juhlia. Yleinen riehuminen ja koheltaminen on hyvän mielen ilmaisukeino. Koiralle toisen koiran suupielten nuoleminen on mielistelyele, mutta ihmiseläimen suu on puolentoista metrin korkeudessa.
Ratkaisu 1: Anna koiralle heti kotiin tullessa vaikka hattuhyllyltä lelu, jota se saa kanniskella ja pureskella. Tai opeta se hakemaan joku leluistaan käskystä, ja anna käsky heti ovesta astuessasi.
Ratkaisu 2: Rapsuta koiraa hännänjuuresta, jolloin se menee solmuun eikä hypi päälle. Tervehdi yleensäkin kädet koiran tasolla ja paina koira alas rapsutuksen lomassa.
Ratkaisu 3: Väistätä koiraa.
Ratkaisu 4: Käännä koiralle selkäsi.
Ratkaisu 5: Pyydä koira istumaan.
Ratkaisu 6: Muista, että jonain päivänä koirasi ei ehkä jaksa enää tulla
sinua vastaan ovelle. Silloin kaipaat kaikkea tätä häsellystä.

Koira livahtaa ovesta ulos heti kun sitä raottaa

Ongelma: Koira karkaa ulko-ovesta tai auton ovesta ulos ja saattaa aiheuttaa vaaratilanteita.
Syy: Koiralla ei ole syytä olla tekemättä niin. Ulkona on kivaa. Ovet saattavat pelottaa.
Ratkaisu: Koira täytyy opettaa odottamaan lupaa tulla ulos. Ovella ryntäämiseen voi asuinpaikan salliessa kokeilla pikku vinkkiä: Laita koira hihnaan ennen oven aukaisua. Pidä hihnasta kiinni kun aukaiset oven. Kun koira loikkaa ulos, sulje ovi niin että hihna jää oven väliin. Nyt koira on ulkona ja sinä sisällä. Koira hämmästyy jäädessään kiinni ja kokemus voi olla hyvinkin epämiellyttävä. Toista kunnes koira alkaa ottaa ovet rauhallisemmin.
Luvan odottaminen: Opeta koiralle "istu-paikalla". Harjoitelkaa käskyä joka ikinen kerta kun menette mistä tahansa ovesta. Jätä koira istumaan toiselle puolelle, astu itse oviaukosta, odota muutama sekunti ja kutsu koira sitten läpi. Harjoittele välillä myös niin, ettet kutsukaan vaan palaat koiran luokse. Laita koira aina istumaan/paikalla ennen kuin avaat oven. Jos koira alkaa edeltää käskyä, kehu sitä. On loistavaa jos koira istuu tässä tilanteessa ilman käskyä. Sama juttu autossa, koira ovenraosta paikallaistumiseen ennen kuin avaat oven kokonaan.
Muista: paikalla-käskyä on turha käyttää, jos et ole sitä opettanut.

© Milla Havanka 2001

kerjaamakkaraa.jpg (34K)
Siltä kerjätään jolta saa.
www.kumikana.org > Koulutus > Pikku harmeja