www.kumikana.org > Koulutus > Peruskallio

Peruskoulutuksen peruskallio

Ihmiset, jotka ovat juuri hankkineet tai hankkimassa ensimmäisen oman koiran ja joilla ei ennestään ole kokemusta koiran kouluttamisesta, ovat aika hukassa koirankoulutusoppaiden viidakossa. Ohjeita on yhtä monta kuin kirjaakin, lisäksi tulevat ystävällisten naapurien, sukulaisten ja ystävien neuvot.

Riippumatta menetelmästä, on olemassa muutama nyrkkisääntö, joista ei oikein voi kiistellä. Tässä vähän tukevaa pohjaa koirankoulutuksen hetteikössä:

Kuka koiraa kouluttaa?
Milloin koiraa koulutetaan?
Miten koiraa koulutetaan?
Mitä koiralle opetetaan?
Mitä taitoja koirankouluttaja tarvitsee?
Miksi koira tottelisi minua?
Miten pitkään koiran kouluttamiseen menee?

Kuka koiraa kouluttaa?
Aluksi koiraa kouluttaa vain yksi ihminen. Noviisikoiraa sekoittavat erilaiset äänenpainot, ajoitukset ja käskyjen läpivieminen. Kun jo yksikin ihminen osaa olla epäjohdonmukainen, on monen ihmisen opetuksien ymmärtäminen tuskaa koiralle. Aluksi siis valitaan perheestä yksi opettamaan peruskäskyt, ja kun koira ne hallitsee, tämä opettaja-ihminen neuvoo muita perheenjäseniä käskyjen käytössä.

Milloin koiraa koulutetaan?
Koira oppii joka hetki, myös kun sitä ei kouluta. Varsinaisten käskyjen koulutukseen varataan minuutti sieltä, toinen täältä. Opeta usein, mutta vain vähän aikaa kerrallaan, koska noviisikoira ei pysty keskittymään pitkään. (Ei tarvitse todellakaan häpeillä sitä, ettei koira jaksa olla skarppina koirakoulussa koko tuntia. Tunti, puolikin tuntia on äärettömän pitkä aika nuorelle koiralle. Taukoja on pidettävä usein.) Koiralle ei ole tarkoitus opettaa vain irrallisia käskyjä, vaan yleensäkin koko elämää, miten täällä ihmisten joukossa eletään. Elämää oppii elämällä. Jos haluat, että joku asia tehdään aina tietyllä tavalla, tee se aina samalla tavalla. Jos haluat ettei koira tule sohvalle, järjestä sen elämä niin ettei se koskaan tule sohvalle. Kukaan ei saa laskea sitä sohvalle, ja poissaollessa sohvalle laitetaan esteitä. Koirat ovat tapaeläimiä ja sopeutuvat hyvin melkein mihin tahansa ihmisten omituisiin sääntöihin, kun ne vain tehdään selväksi koiralle johdonmukaisesti. Ja muista: ehkäisy on paljon helpompaa kuin huonosta tavasta pois opettaminen.

Miten koiraa koulutetaan?
Tässä kohdassa on miljoona eri koulukuntaa, mutta ne eroavat vain yksityiskohdissa. Kaikki menetelmät perustuvat samalle periaatteelle.
 • Näyttäminen. Ensin koiralle näytetään käskyn merkitys. Koiralle ei voi kertoa sanallisesti, että "Kun minä sanon istu, niin sinä laitat pepun maahan." Koira oppii kokemuksistaan. Koiran on kuultava käsky samanaikaisesti tai juuri ennen kuin se tekee käskyn vaatimalla tavalla. Naksutinihmiset odottavat, että koira itse keksii tehdä vaaditun asian edes sinne päin. Koira voidaan myös ohjata käsin tekemään asia. Kun koira tekee niin kuin ihminen haluaa, se palkitaan koiralle mielekkäällä tavalla.
 • Harjoittelu. Oppimiseen ei riitä, että koiralle kerran näytetään miten kuuluu tehdä. Toimintaa tulee toistaa tarpeeksi monta kertaa. Kyse ei ole sormilla laskettavista kerroista, vaan kymmenistä ja sadoista toistoista. Käskyn mukaan toimimisesta tehdään automaattinen suoritus, ihan kuin vaihteen vaihtaminen on paljon autoa ajavilla täysin automaattista.
 • Käyttäminen ja varmistelu. Kun koira toimii häiriöttömässä ympäristössä käskyn mukaan, aletaan lisätä vaikeusastetta. Ulkopuoliset houkuttimet, aika miten pitkään käskyn alla on oltava ja etäisyys ohjaajasta ovat asioita, jotka vaikuttavat koiran tottelemiseen. Vaikeusastetta lisätään vähitellen. Koiraa ei voi esim. päästää irti metsässä ja kuvitella, että se tottelisi tänne-käskyä kesken jänisjahdin, jos sen kanssa on harjoiteltu vain omassa rauhallisessa pihassa sitä ennen. Samoin jos koiraa on koulutettu pitämällä namia sen kuonon edessä, ei se osaa yhtäkkiä totella ilman namia.
Mitä koiralle opetetaan?
Monet ihmiset sanovat, ettei koiran tarvitse osata mitään "temppuja", riittää ettei se tee pahojaan, ei vedä hihnassa eikä hypi päälle. Tämä ei-älä-ei-hyi -ajatusmalli on helppo ja valitettavan luonnollinen. Mutta millainen suhde on koiralla ihmiseen, jonka suusta tulee pelkästään nuhteita ja torumisia? Onko tuhmuuksien tekeminen ainoa keino saada emännän tai isännän huomio? Hyvä kouluttaja huomaa koiran myös - ja erityisesti silloin - kun koira tekee oikein, ei pelkästään kun se tekee virheen. Oikein tekeminen on usein sitä, ettei koira tee mitään, että se istuu tai makaa rauhallisesti. Huomaa koira silloin ja palkitse se! Yllättävän monen on myös vaikea hahmottaa tottelevaisuusliikkeiden yhteys arkipäivään. Käskyjä opetetaan koiralle siksi, että sen tekemisiä ja käytöstä voitaisiin hallita niin, että koira on iloksi eikä harmiksi kotiväelle. Paikallaolon ainoa käyttötarkoitus ei ole tottelevaisuuskoekehä, vaan koiran voi esimerkiksi laittaa paikallaoloon siksi aikaa, kun pukee ulkovaatteita päälle, jos koiralla on tapana toheltaa eteisessä. Sovelluksia keksii varmasti runsain mitoin kun vain alkaa miettiä ja käyttää mielikuvitusta.

Mitä taitoja koirankouluttaja tarvitsee?
Määreitä, jotka kuvaavat taitavaa kouluttajaa voisivat olla
 • Johdonmukainen. Täytyy pystyä tekemään sama asia samalla tavalla. Jos koiran halutaan pysähtyvän aina kadun reunassa, silloin on pysähdyttävä aina kadun reunassa. Saman käskyn pitää tarkoittaa joka kerta samaa asiaa. (Mietipä vain, missä tilanteissa tänne- tai seuraa-sanoja käytät?) Jos koiraa aletaan kouluttaa jollain menetelmällä (esim. naksutin), siinä menetelmässä pitää myös pysyä. Koulutuksessa pitää olla joku logiikka. Tietenkin jos tuloksia ei synny, voi olla ettei kyseinen menetelmä sovi juuri sille koiralle ja menetelmää pitää vaihtaa.
 • Muuntautumiskykyinen. Täytyy pystyä tekemään sama asia eri tavalla. Häiriötekijöitä pitää vaihdella, ympäristöä pitää vaihdella, harjoittelutapaa pitää vaihdella, palkitsemistapaa pitää vaihdella. Koiran reaktio käskyyn pitää kuitenkin olla sama.
 • Nopea. Nopea huomaamaan ja palkitsemaan hyvä käytös, nopea korjaamaan virhe ja auttamaan oikeaan suoritukseen, nopea unohtamaan epäonnistuminen ja yrittämään uudelleen.
 • Kyky näytellä. Jos "hyvä koira", "istu", ja "ei noin" kuulostavat kaikki samalta, on jotain pielessä. Kehun pitää kuulostaa kehulta, käskyn asialliselta ja torun torumiselta. Koira voi totella hyvin tai erittäin hyvin, ja sen pitää kuulua kouluttajan äänessä ja näkyä eleissä - koko skaala käyttöön!
 • Selkeä. Ei söhellä eikä höpötä, vaan puhuu selkeästi, näyttää selkeästi ja palkitsee selkeästi.
 • Kärsivällinen. Tietää, että tuloksiin ei ole oikotietä.
 • Johtajatyyppi. "No niin, kaverit - me tehdään tämä juttu näin." Luottaa itseensä, kohtelee muita hyvin ja oikeudenmukaisesti, kiinnostava ja pätevä.
 • Huumorintajuinen. Koirat ovat huumorintajuisia ja koulutus on aika tylsää, jos koirien huumoria ei ymmärrä.
 • Tiedonhaluinen. Ymmärtää, että ainoa joka tietää kaiken koirista on koira itse. On aina valmis oppimaan uutta, muttei silti käänny kuin tuuliviiri joka uuden suuntauksen perään.
Miksi koira tottelisi minua?
Hyvä kysymys. Siihen on kunkin koiranopettajan itse keksittävä vastaus. Koira ei tottele sinua siksi, että annat sille joka päivä ruokaa, käytät sen kalliilla eläinlääkärillä tai ulkoilutat sitä päivittäin. Sinun pitää keksiä jotain, mitä koira arvostaa ja mitä voit tarjota sille sillä hetkellä kun se tekee oikein. Koira tekee sellaisia asioita, joilla on mukavia seurauksia. Jokaisella koiralla on jotain, mistä se pitää oikein paljon. Joidenkin koirien kohdalla vastausta on etsittävä oikeinkin hartaasti. Jotkut pitävät makupaloista, jotkut pallosta, jotkut köyden repimisestä. Joidenkin koirien ainoa ilo elämässä on päästä auton kyytiin. Silloin sitä on käytettävä hyväksi. Yleensä sellaisen asian arvo kasvaa, jota koira ei tavallisesti saa. Säästä koiran lempilelu koulutusta varten äläkä anna sitä muuten koiralle. Koulutusnamujen pitää olla makuisampia kuin tavallinen ruoka mitä koira syö.

Lue lisää
Miellyttämisenhalu
Miten pitkään koiran kouluttamiseen menee?
Koko elämä :) Jos koiraa koulutetaan päivittäin, parissa-kolmessa kuukaudessa koira oppii peruskäskyjen noudattamisen suht helpossa tilanteissa. Työ ei kuitenkaan lopu vielä siihen, sillä kuten sanottu, vaikeusastetta nostetaan koko ajan, ja mitä hankalammissa tilanteissa koiran halutaan tottelevan, sitä kauemmin pitää harjoitella. Jos koira on jo yli vuoden ikäinen ja oppinut ei-toivottuja käyttäytymismalleja, vie koulutus pitempään kuin esim. puolivuotiaana aloitettu koulutus, koska vanhasta käytöksestä on ensin opittava pois. Sanoin koko elämä siksi, että jokaiselle tulee varmasti jatkuvasti (toivon mukaan vähenevässä määrin) koiran kanssa eteen tilanteita, joita ei ole osannut koulutuksessa ennakoida ja joissa koira ei siis osaa totella. Koira pystyy oppimaan koko elämänsä ajan, ja vaikka peruskoulutus olisikin jo takana, voi koulutusta jatkaa huvin ja hyödyn vuoksi.

© Milla Havanka

www.kumikana.org > Koulutus > Peruskallio