www.kumikana.org > Koulutus > Mitä sitten

Mitä sitten: Katso makkaran taakse

Käytöksen palkitseminen lisää käytöksen toistumista. Olemme nähneet, että se toimii niin koirankoulutuksessa kuin ihmistenkin kanssa. Anna makupala aina kun koira istuu, saat lisää istumista. Anna lapselle kolikko aina kun hän vie roskat, saat ahkeran roskienviejän. (Ehkä.)

Se mikä jää usein vähemmälle huomiolle, on mitä tapahtuu palkitsemisen jälkeen. Se on nimittäin yhtä tärkeää kuin mitä tapahtuu palkitsemishetkellä.

Lempiesimerkkini on luoksetulo. Jos annat koiralle makkaraa sen tullessa luokse, se tulee varmasti mielellään hakemaan makkaransa. Mutta entä sen jälkeen?

Jos annat yhden makkaranpalan ja päästät koiran sen jälkeen heti taas juoksemaan, ja toistat sen tarpeeksi monta kertaa, syntyy rutiini. Koira tottuu ottamaan makkaran ja kirmaamaan tiehensä. Kun jossain vaiheessa haluaisitkin koiran jäävän luoksesi vaikka kytkemistä varten, ei se olekaan niin helppoa.

Kuvitellaanpa että haluat opettaa koiran menemään usean renkaan läpi peräkkäin. Aloitat tietysti yhdellä renkaalla. Jos aina koiran mentyä renkaan läpi palkitset sen niin, että annat makupalan sivusuunnasta ja koira tottuu kurvaamaan luoksesi heti renkaan jälkeen, sinun onkin hankala lisätä tehtävään lisää renkaita. Koira ei ole tottunut menemään suoraan. Sen sijaan sinun pitäisi palkita koira kun se on siinä asennossa, jossa sen pitäisikin olla pystyäkseen jatkamaan tehtävän suorittamista.

Renkaita maanläheisempi esimerkki on maahanmeno. Totutatko koirasi käväisemään makuulla vai pysymään siellä kunnes annat luvan nousta? Makupaloja voi antaa useamman peräkkäin, jos haluat pidemmän maassamakaamisen.

Kun opetat koirallesi jotain tehtävää, ajattele palkkiota pitemmälle!

© Milla Havanka
Lue lisää
Palkitse oikein makupaloilla
www.kumikana.org > Koulutus > Mitä sitten