www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetulo 2

Luoksetulo

Tervetuloa! Eihän tärähtänyt kovasti? Ilmeestäsi päätellen alat olla hieman jyvällä ja utelias kuulemaan lisää.

Muistat varmaan, että koira oppii tekemistensä seurauksista, siis kokemuksistaan. Olet oppinut, että luoksetulon palkka ovat tähän mennessä ollut hirmuiset ikävyydet ennemmin tai myöhemmin. Ymmärrät, että koira haluaa välttää tällaisia seurauksia tai ainakin lykätä niitä myöhemmäksi, paljon myöhemmäksi, kunnes omistaja kiehuu. Se ei saa koiraa tulemaan seuraavalla kerralla nopeammin, koska se tietää, että ikävyyksiä seuraa joka tapauksessa. Sitä paitsi - sinunkin on tunnustettava - olet tylsä. Me ihmiset olemme tylsiä. Mitä meissä muka olisi koiralle? Haisut ja muut peittoavat omistajan 6-0. Eikö vain?

Niinpä. Mutta meillä on yksi ihmeellinen ominaisuus, jota haisuilla ei ole. Me hallitsemme ympäristöä. Me saamme haisut katoamaan ja tulemaan taas esiin taikasauvan heilautuksella, samoin ihanat makupalaiset. Meissä on ihmeellinen vetovoima, jota ei koira voi vastustaa.

Olet varmasti ymmälläsi. Annapas kun selitän. Sinähän omistat talutushihnan, eikö vain? Oletko koskaan kutsunut koiraasi, kun se on jo hihnassa? Niinpä, miksi olisit. Jospa yrittäisit nyt, minun vuokseni. Anna hihnan liukua pitkäksi, pidä aivan päästä kiinni. Kun koira haistelee maata - nyt. Sano koiran nimi, "tänne", ja nykäise hieman hihnasta. Näetkö? Se vilkaisee sinua silmäkulmastasi! Nyt sinulla on jalka ovenraossa. Ala peruuttaa. Jos hihnan lenkkipää liikkuu, on lukkopäänkin liikuttava samaan suuntaan ja samaa vauhtia. Lirkuta koiralle. Sepä onkin vaikeaa! Houkuttele sitä, tanssi tiputanssia, taputa käsiäsi, puhu kielillä. Mutta älä toista käskysanaa. Huomaatkos, koira tulee sinua kohti! Se ei ole tehnyt sitä kolmeen vuoteen! Ihana koira! Näytä miten ihana se on. Houkuttele se aivan luoksesi, rapsuta sitä, anna sille Herkkua, leiki sen kanssa minuutin verran. Päästä se sitten menemään "vapaa"-sanan kera. Ja kokeile uudelleen.

Nythän on todennäköisesti kuitenkin niin, ettei koira lotkauta kinnerluutansakaan kuullessaan "tänne"-sanan. Ei ihme, muista, olet itse opettanut sen siihen. Jotta tekisit asian koiralle ja itsellesi mahdollisimman helpoksi, vaihda käskysanaa. Heitä muistojen tahraama tänne pois ja ota pussista uusi, käyttämätön maminluo. Tai jokin muu. On aivan sama, mitä sanaa käytät, kunhan käytät sitä joka kerta. Etkä tahraa sitä kuten tänne pääsi nuhraantumaan käytössä.

Harjoittele joka päivä hihnassa monta kertaa. Täydennä harjoittelua ruokakupilla, ulos mennessä, muutenkin sisällä... Mitä? Niin, viet koiran vaikka olohuoneeseen ja annat jonkun muun pitää sitä kunnes kutsut. Voitte vaikka kutsua sitä perheenjäsenten välillä kuten pingispalloa. Mutta älkää pompottako raukkaa liian pitkään, vain sen verran, että se on hauskaa. Jos se ei sisälläkään halua tulla, laita se hihnaan. Et saa kutsua koiraa kertaakaan niin, ettei se tule. Joka ikinen kerta, kun suustasi pääsee tämä taikasana, on koiran tultava. Ja saatava palkinto. Opeta koiralle, että kinkkupalan nimi on "tänne" (tai "maminluo"). Ota pussillinen ihania palasia sohvalle viereesi. Sano "tänne" ja syötä pala koiralle. Pussin loputtua voit kokeilla, tehosiko shokkihoito. Mene eri huoneeseen ja lausu taikasana. Voisin lyödä tuloksesta vetoa.

Tässä vaiheessa et vielä saa kutsua koiraa sen irti ollessa. Miten siis saada se kiinni? Helpoin ja ehkä paras ratkaisu on olla päästämättä sitä ylipäänsä vapaaksi. Voit tietysti odottaa koirapuistossa kumman tahto ensin murtuu, tai käyttää jotain toista sanaa. Mutta et saa sortua kutsumaan koiraa tällä uudella parannetulla taikasanalla. Ethän halua tehdä työtäsi tyhjäksi heti näin alussa?

Jos haluat tietää, kuinka tästä jatketaan, ja suosittelen sitä todella, paina tästä.

© Milla Havanka
www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetulo 1 | Luoksetulo 2