www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetulo 1

Luoksetulo

Sinä siinä. Sinulla on siis vaikeuksia luoksetulon kanssa? Siksi kai tulitkin tänne. Haluat opettaa koirasi tulemaan käskystä? Jaahas. Ymmärrät kai, että olet todennäköisesti opettanut koirasi olemaan tulematta. Sen kumoaminen ei ole mikään taikatemppu. Riippuu koiran iästä - kuinka pitkään sille on opetettu, ettei tuleminen kannata - ja omasta sitkeydestäsi, onnistummeko siinä.

Ai, sinulla onkin pentu? Silloin oletkin ajoissa liikkeellä, hyvä juttu! Kuuntele tarkasti, ettei teille käy kuten tälle ensimmäiselle. Pentuharjoituksia löydät tästä.

janiksenjaljet.jpg (3K)Aivan aluksi kannattaa uhrata muutama ajatus miettien, mitä syitä koiralla on olla tulematta. Niitä on yleensä paljon enemmän kuin syitä tulla. Koira oppii tekemistensä seurauksista. Mitä luoksetulosta sille seuraa? Mitä tapahtuu, kun se tottelee "tänne"-käskyä? Milloin tätä käskyä on tähän mennessä käytetty? Arvaus: Koira kutsutaan (tai halutaan kutsua), kun ollaan lähdössä pois metsästä tai koirapuistosta. Se kutsutaan, jos vastaan tulee toinen koira ja se halutaan laittaa ohituksen ajaksi kiinni. Se kutsutaan takapihalta takaisin sisälle. Se kutsutaan, kun se on löytänyt ojasta sanoinkuvaamattoman yököttävän klöntin, joka halutaan poistaa suusta. Se kutsutaan, kun sen turkista halutaan repiä itsepintainen takiainen. Joko riittää? Päät nyökkäävät, tutulta kuulostaa. Miettikääpä nyt, mikä näistä asioista on erityisen ihana koiran kokea. Vapaudenriisto? Turkin nyppiminen? Omaisuuden haltuunottaminen? Haa! Olette rankaisseet koiraa joka kerta luoksetulosta. Rankaisun ei tarvitse olla torumista. Se on mitä tahansa, joka tuntuu epämiellyttävältä. Koiralla on itsesuojeluvaisto. Se ei tee uudestaan sellaista, joka johtaa ikävyyksiin. Kiinni joutuminen on koiran mielestä ikävyys pahinta sorttia. Koiran mieli lentää vapaana. Eivätkä kiltit koirat saa koskaan leikkiä ihania takaa-ajoleikkejä.

Tarina elävästä elämästä. Mies ulkoilutti palveluskoirarotuista lemmikkiään rinteessä itse mäen päällä seisoen ja antaen koiran nuuskia alhaalla jokivarressa. Kun hän huomasi minun lähestyvän koiraa, hän lausui sinänsä viisaasti luoksetulokutsunsa. Koiraa ei olisi vähempää voinut kiinnostaa, kuono maassa se jatkoi tutkimusretkeään.

Tulin aina vain lähemmäksi ja mies kutsui kutsumistaan koiraansa. Välillä se oli tulossa, sitten se taas kääntyi omaan suuntaansa. Lopulta mies hermostui ja taisipa jokin paha sana päästä suustaan, koska koira päätti sittenkin uskoa omistajaansa. Se alkoi lähestyä miestä, hitaasti, empien, nöyristellen ja kyyristellen. Mies käski sen tulla ihan eteensä, komensi maahan ja tukisti vielä. Sitten hän kytki koiransa ja meni rinnettä ylös.

Kymmenen pisteen kysymys: tuleeko koira hänen luokseen seuraavalla kerralla nopeammin ja miksi/miksei?


Älkääpäs noin masentuko. Kai te olette jotakin mukavaakin koiralle tehneet, kun se on totellut käskyänne. Jaa kun se tottelee vasta 20:ttä käskyä? Eikä pinna aina oikein kestä sinne asti? Selvähän se on. Kun on koiraa puoli tuntia houkutellut ja saanut sen lopulta nalkkiin, ei enää tee mieli lirkutella ja rapsutella. No, mitäs te sanotte koiralle, kun on aika lähteä lenkille? "Mennäänkö ulos" tietysti. Ja siinähän se liehuu eteisessä jo kun ajatteleekin takin pukemista, ei sitä siinä voi kutsua. Entäpäs ruoka-aikana? Sama juttu. Kun jääkaapin ovi aukeaa, on koira salamana paikalla. Ei siinä ehdi kissaa sanoa.

Mistäköhän kummasta johtuu, että koira on aina lähistöllä, kun mukavia asioita tapahtuu, mutta ikäviin muodollisuuksiin se pitää aina kutsua? Onkohan asioilla jokin yhteys? Mitä ihmettä tämä merkitsee? Kannattaako tällaisia edes pohtia? Mennään pois! Kyllähän tuo jo tiedetään.

Niinhän se tiedetään. Kyse on vain siitä, osataanko sitä soveltaa. Jos tunnet olevasi valmis hyppyyn tuntemattomaan, paina tästä.

© Milla Havanka

www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetulo 1