www.kumikana.org > Koulutus > Leikkiminen

Elämä on yhtä leikkiä

Leikki on lapsen työtä, ja niin se on koiranpennunkin. Miesten sanotaan leikkivän koko ikänsä, lelut vain muuttuvat kalliimmiksi. Koirakaan ei välttämättä lopeta leikkimistä pentuiän päättyessä. Leikkimisellä on syvempi merkitys kuin heti uskoisikaan, ja sitä voi hyödyntää ja soveltaa useassa asiassa.

Kontakti, aktivointi

Yksi itsestäänselvä sovellus on paremman suhteen luominen omistajan ja koiran välille. Kun puuhataan yhdessä kaikenlaista, viihdytään yhdessä, kuulutaan yhteen. Samalla koiralle voi antaa ongelmia, joita kahdestaan ratkotaan.

Johtajuus, itseluottamusEräät leikit voivat joko vahvistaa tai heikentää koiran itseluottamusta. Yksi näistä on köydenveto. Jos koira saa aina lelun lopussa itselleen, sen itseluottamus kasvaa. Aralla koiralla tämä on hyvä asia. Normaali tai pomottava koira voi taas alkaa luulla liian suuria itsestään. Sen takia ihmisen on pystyttävä aina ottamaan lelu itselleen missä vaiheessa leikkiä tahansa. Koiran on myös opittava varomaan hampaitaan, eikä se myöskään saa tarttua leluun ilman lupaa. (Ajattele, jos vieraisilla oleva pikkulapsi vahingossa ottaa vetolelun koiran korista...)

Tottelevaisuuskoulutus

Koiranpentujen koulutus tapahtuu aina leikin varjolla, kuuluu sanonta. Ei leikkimielinen tunnelma raskaiden tottelevaisuusliikkeiden opetuksessa silti pahaksi ole aikuisellekaan koiralle. Naksutinkoulutus ja muu toiminnalliseen ehdollistumiseen pohjautuva opetus on koiralle ihan määritelmän mukaan peliä. Miksi pitäisi erottaa leikki ja koulutus? Leikkiä voi käyttää palkintona suorituksen jälkeen, sillä voi pätkiä pitkän koulutuspassin (vaikkapa koko koesuorituksen) osiin kuitenkaan koiran huomiota kadottamatta, itse asian opetuskin voi olla pieni leikki. Perinteiseen armeijamaiseen koirankoulutukseen tottuneelta vaatii aika paljon muuttaa ajattelutapaansa tähän suuntaan, mutta sillä voi olla suuri vaikutus koiran mielialaan ja motivaatioon, ja omaankin.

Leikkiä on monenlaista. Kaikki koiran kanssa leikkiminen ei ole pallon heittämistä. Kun kanssakäymistä koiran kanssa oppii hyödyntää mahdollisimman monipuolisesti, kehittyy itse paremmaksi kouluttajaksi ja omistajaksi.

© Milla Havanka Linkkejä (aukeavat uudessa ikkunassa)
Lue lisää
Kuinka leikkiä koiran kanssa
www.kumikana.org > Koulutus > Leikkiminen