www.kumikana.org > Koulutus > Kuinka leikkiä koiran kanssa

Kuinka leikkiä koiran kanssa
Leikit hallinnassa, koira hallinnassa
kirjoittanut Carol Byrnes

Se, millaisia leikkejä leikit ja miten, vaikuttaa suoraan koirasi käytökseen. Monien aikuisten koirien ongelmakäytös juontaa juurensa leikkeihin, joita niiden kanssa leikittiin pentuna. Rohkaisevatko teidän leikkinne pentuasi tarttumaan, puremaan tai ajamaan takaa?

Älä kiihdytä koiraa liikaa - vältä kilpailemista palkinnosta.

Vältä kaikkea toimintaa jota voi erehtyä luulemaan haasteeksi tai härnäämiseksi. Älä heilu ja pompi. Vältä karkuun juoksemista lelun kanssa, kiusoittelemasta koiraa lelulla ennenkuin heität sen, lelun kampeamista väkisin koiran suusta hetkellisen vetoleikin jälkeen ja lelun piilottelemista selän takana ettei koira saisi sitä. Nämä leikit voimistavat dominoivaa, pomottelevaa käytöstä. Ne voivat olla hyviä keinoja houkutella arkaa koiraa leikkimään, mutta niitä pitäisi välttää hyvin motivoituneen, itsevarman koiran kanssa. Koira, joka tykkää leikkiä tällaisia leikkejä perheen aikuisten kanssa, ei voi mitenkään tietää, ettei kyseessä ole sama leikki kun viisivuotias pitää voileipäänsä päänsä yläpuolella. Vetoleikit ovat vain ärsyttäviä kun puhtaat pyykit revitään pyykkinarulta - vaarallisia niistä tulee kun aikuinen koira leikkii niitä ohiajavan pyöräilijän tai juoksevan lapsen kanssa.

Koirallasi on kahdenlaisia leluja:

Rauhoittavia leluja - puruleluja: niitä jotka koiran pitäisi valita kenkiesi tai kalustuksesi sijasta. Interaktiivisia leluja - palloja, vinkuleluja, vetoleluja: niitä joilla se leikkii sinun kanssasi.

Sinä et ole lelu.

Älä käytä kehoasi tai vaatteitasi minkään leikin osana. Varmin keino kertoa koirallesi että olet saman pentueen jäsen tai alempi laumanjäsen on käyttäytyä sellaisen tavoin. Sinä et ole koira. Älä laskeudu kontallesi ja murise koirallesi tai leiki tyrkkimis- ja painimisleikkejä, jotka kannustavat puremiseen.

Käytä ääntäsi tehokkaasti.

Korkeat kiljaisut saavat sinut kuulostamaan vinkulelulta - haavoittuneelta eläimeltä - mikä tuo esiin saalistajan koirassasi. Vinkuminen saa sinut kuulostamaan toiselta pennulta - leikkikaverilta, ei laumanjohtajalta. Lapsilla ja naisilla on usein eniten taipumusta tuottaa korkeita ääniä. "Ei-i-i-i! Lo-o-opeta-a! Äiti-i-i!" Jos annat käskyn tai toruja, käytä ääntäsi tehokkaasti. Alenna ääntäsi, ole rauhallinen ja asiallinen. Käske, älä pyydä. Anna ohjeita. Lopeta tuo, tee näin.

Käytä elekieltä äänen lisäksi.

Jos koirasi ei ota sinua vakavasti, seiso niin että olet koiraa korkeampi. Katso koiraa alaspäin kun annat käskyn. Jos koira yrittää varastaa sinulta jotain, oli se sitten sen lempilelu tai pihvisi, käytä elekieltä ja ääntä tehdäksesi selväksi ettei koiralla ole mitään mahdollisuuksia. Älä kilju, älä kisko esinettä pois tai nosta sitä pääsi yläpuolelle; tämä rohkaisee takaa-ajoon. Liiku koiraa kohti, paina esine lähelle vartaloasi ja katso koiraa silmiin. Madalla ääntäsi.

Voittaja vie pokaalin.

Hallitse pääsyä interaktiivisien lelujen luokse. Vinkulelut, pallot, frisbeet, vetolelut pidetään poissa koiran ulottuvilta, ei lattialla. Sinä valitset lelun. Sinä päätät milloin leikki alkaa, mitkä ovat säännöt ja miten leikki loppuu. Koiran ei saisi koskaan antaa lähteä leikin loputtua lelun kanssa. Se on sinun lelusi ja sinä annat koiran leikkiä sen kanssa kun sinä haluat.

Sinä määräät säännöt.

Noutoleikeillä voi opettaa kontrollia. Aloita lyhyillä heitoilla koira hihnassa. Sisällytä Istu tai Maahan ja Paikalla joka leikkiin. "Istu - hyvin istuu!" "Paikalla." (heitä lelu) "Nouda!" "Tuo tänne!" "Istu." "Irti." Lelun tuominen ja irrottaminen ovat hyvin tärkeitä. Koiran pitäisi päästää irti lelusta. Älä anna koiran aloittaa karkuunjuoksu- tai vetoleikkejä lelun kanssa. Lopeta leikki kun koiralla on vielä hauskaa, ei silloin kun koira itse haluaa lopettaa. Ota lelu: "Irti." (Voit vaihtaa sen makupalaan.) Sano "OK, riittää, hyvä leikki!" Laita lelu näkyville muutamaksi minuutiksi. Koira ei saa koskea siihen sen jälkeen kun olet sanonut, että leikki on loppu. Kun koira on sopeutunut ajatukseen ettei se saa lelua, laita lelu hiljaa pois odottamaan seuraavaa leikkikertaa. Älä koskaan anna koiran tuoda sinulle leluja tai haukkua sinulle vaatien että sinä leikit sen leikkejä.

Kontrollileikit anttavat opettamaan käskyjä ja vahvistavat hyviä tapoja. Säännöt ovat mustavalkoiset. Leluun ei kosketa ennen kuin ota-käsky on annettu (paikalla). Lelua ei tavoitella kun se on omistajan kädessä (irti). Ei hyppimistä (alas). Ei haukkumista (hiljaa). Ei pomppimista ja syöksyilyjä (alas - istu). Palkinto sääntöjen noudattamisesta on saada leikkiä.

© Carol Byrnes 1996
www.diamondsintheruff.com

Käännetty alkuperäisen kirjoittajan luvalla © 2002 Milla Havanka

Alkuperäinen artikkeli How to play with your dog osoitteessa http://www.diamondsintheruff.com/how_to_play.html

Lue lisää
Elämä on yhtä leikkiä
www.kumikana.org > Koulutus > Kuinka leikkiä koiran kanssa