www.kumikana.org > Koulutus > Kastrointi- ja sterilointikysymykset > Vastaukset: Urokset | Nartut 1 2
Hei!

Hienoa, että joku jaksaa nähdä vaivaa asian suhteen ja siksipä haluan kantaa oman korteni kekoon. Minulla on 2,5 vuotias rottweilernarttu, jolta poistettiin kohtu vajaa kaksi kuukautta sitten. Aluksi koiralla oli valeraskauden oireita: nisät vuotivat yms. kunnes peräpäästä alkoi tulla veristä vuotoa ja koira muuttui apaattiseksi. Vein koiran tutkittavaksi Helsingin Yliopiston pieneläinklinikalle ja se leikattiin samana päivänä kohtutulehduksen vuoksi.

Koira haettiin leikkauspäivän iltana kotiin toipumaan ja seuraava yö meni tokkuraisen otuksen kanssa valvoessa. Pönttö tuntui olevan melko vieras kapine koiran päässä, mutta siihenkin tottui parissa päivässä. Eläinlääkäri määräsi antibiootit kolmelle päivälle ja lisäksi kipulääkettä, jota käytimme kaksi päivää. Haavalapun sai poistaa muutaman päivän kuluttua leikkauksesta ja leikkaushaavaa suihkuteltiin silloin tällöin vedellä. Ulkona sai käydä tarpeilla, mutta koiraa ei saanut juoksuttaa yms. vaikka sillä olisi siihen riittänyt energiaakin.

Tikit poistettiin kymmenen päivän kuluttua leikkauksesta ja haava oli parantunut erittäin hyvin. Leikkaus maksoi lääkkeineen ja tikkien poistoineen n. 2100 mk. Leikkaus olisi ollut muutaman satasen halvempi, ellei koiralla olisi ollut tulehdusta.

Toipuminen vaikutti hyvältä, kunnes koira alkoi vuotaa uudelleen peräpäästä ja vein sen Pieneläinklinikalle tutkittavaksi. Uusi leikkaus on edessä ensi viikolla, vaikka en olisi halunnut avata koiraa enää uudestaan. Ilmeisesti lantion uumeniin jäänyt kohdunkaulan pätkä on tulehtunut ja se pitää poistaa. Leikkausvirheestä ei ole kyse, vaan tällaista tapahtuu kuulemma harvoille koirille? Yliopisto tulee sen verran vastaan, että maksan ainoastaan leikkausmateriaaleista. Lisäkustannuksia tulee muutamia satasia kaikesta huolimatta. (Huokaus!)

Toivottavasti näistä tiedoista oli apua sinulle. Meillä alkaa sama rumba alusta ja pelottaa ajatella, kuinka koira jaksaa. Eläinlääkäri lupasi, että vaivat loppuu siihen ja se tieto hiukan lohduttaa.

M.S.
Hei!

Tässä meidän kokemuksia, jotka halusin kirjoittaa ylös luettuani 2,5 v. nartturotikan leikkausongelmista. Minulla on narttu dalmatiankoira, joka leikattiin juuri viime kuussa 2 vuoden iässä. Leikkaukseen päädyin pitkällisten valeraskausoireiden vuoksi. Neidillä on ollut 3 juoksua, ensimmäinen noin 8 kk iässä. Jokaisen juoksun jälkeen on ollut noin 2-3 kuukauden valeraskausjakso, jolloin neiti oli tosi alakuloinen, masentunut ja flegmaattinen. Ruokailu loppui lähes kokonaan, muutenkin söi tosi vähän, ja kiinnostus lopahti täysin, mikä rodun tunnusomaisena piirteenä on tosi outoa. Koira kävi koko ajan ylikierroksilla, oli stressaantuneen oloinen jne. Muina aikoinakin neidin hormoonit jyrräsivät aivan ylikierroksilla, kaikki urokset olivat "huumaantuneina" neidin pyllyssä kiinni aina tavatessamme. Eläinlääkäri totesikin neidin olevan ilmeisesti "hormoonihyrrä".

Leikkauksesta on kulunut vasta sen verran vähän aikaa, etten osaa sanoa tuloksista vielä mitään. Se, minkä olen tosin huomannut, on se, että neidistä tuli "uudestaan riiviö", eli kotona tavarat saavat kyytiä poissaollessani. No, toivottavasti se loppuu vähitellen :). Toisena seikkana on selvä ruokahalun lisääntyminen, joten olenkin jo nyt siirtynyt kevyempään ruokavalioon varmuuden vuoksi. Lenkkien ja harrastusten määrä kun meillä on jo muutenkin melko runsasta juuri tuon rodun energisyyden vuoksi.

Itse toimenpide lienee ollut rutiini-sellainen; poistettiin siis kohtu ja munasarjat. Haava oli noin 10 cm. Hain neidin kotiin noin 2 tunnin kuluttua, seuraava yö meni tokkurasta selvitessä ja neidin vikistessä ja ollessa muutenkin melko levoton. Seuraavana päivänä annoin särkylääkettä pariin kertaan, koska koira vaikutti kipuiselta. Toisena päivänä sen sijaan neiti vaikutti aivan omalta itseltään ja halusi heti riehumaan ison urosnoutajan kanssa lenkillä tavatessamme. Tikit poistettiin 10 päivän kuluttua ja suurin osa tuosta ajasta meni minulla neidin rauhoittamiseen ja energian ohjaamiseen johonkin muuhun kuin riehumiseen. Halusin, että haava varmasti paranee hyvin. Koska neiti on aina ollut yli-innokas itsensä pesijä ja ennen leikkausta pimpsan seutu oli usein jopa pienillä haavoilla tuon jatkuvan lutkutuksen vuoksi, olin päättänyt pitää koiralla pönttöä päässä koko tuon 10 päivää aina ollessamme sisällä. Pieniä taukoja yritin kokeilla ilman, mutta heti alkoi suunnaton kiinnostus masuun, joten päätin vain sinnikkäästi jatkaa pöntön pitämistä. Neiti ei tietenkään siitä pitänyt, mutta yritin olla huomaamatta sitä surkeaa katsetta, joka minua seurasi.

Hoito-ohjeina meille annettiin: olla normaalisti ja antaa koiran toimia omilla ehdoillaan. Ei tarvinnut varoa portaita, nousuja sohville, sängyille ym., ei leikkimistä ulkona muiden koirien kanssa (tätä tosin en noudattanut, kuten ylhäällä kerroinkin). Haavassa oli neidin kotiinhakuhetkellä tuppo, joka pyydettiin poistamaan seuraavana aamuna, muilta osin haava oli koko tuon 10 päivää ilman mitään suojaa, myöskään vesihuuhteluita ei käsketty tekemään.

Toimenpide maksoi 1500 mk Helsingissä pienellä eläinlääkärillä, jossa käyn säännöllisesti sekä kissani että koirani kanssa. Tuo summa sisälsi kaiken (leikkauksen, lääkkeet mukaan kotiin, pöntön, tikkien poiston ja sain vielä lisäksi koiran vuosirokotuksen sen osuessa juuri tikkienpoiston aikaan). Tehdessäni hintavertailua ennen leikkausajanvarausta sain yleiseksi hinnaksi Helsingin alueella nartun leikkaukseen 2000-2500 mk.

Noin puolentoista kuukauden kokemuksella leikkauksen jälkeen voin sanoa, että kaikki on mennyt tosi hyvin. Jos narttua ei aio pennuttaa, niin miksi turhaan altistaa koiraa mahdollisille sairauksille ja pääseehän siinä itsekin helpommalla, kun ei tarvitse huolehtia juoksun tuomista ongelmista.

Pilkkuneiti
1. Narttu
2. vihikoira
3. 6 v.
4. Kohtutulehdus
5. No auttoi se siihen kohtutulehdukseen juu kun se poistettiin. Olen muutenkin pirun tyytyväinen kun noinniso mamma ei enää lorota.
6. Toimenpide oli joo aika paha kun Nöhtän kohtu oli jo ihan täynnä märkää. Mutta hyvin se meni. Nöhtä toipui leikkauksesta muutamassa päivässä. Hoidettiin pitämällä t-paitaa haavan suojana ja tarkkailemalla haavaa muutenkin.
7. Ei mitään ei-toivottua. Nöhtä säilytti räväkän luonteensa eikä ruvennut edes lihomaan. Ja pysyi edelleen meidän neljän koiran laumassa johtajakoirana, jota myös vähän pelkäsin.
8. maksoi 1600 Lahdessa
9. Nöhtä on aina ollu kovasti poikakoirien suosiossa, noin niinku silleen... ni tää homma ei yhtään kyllä rauhottunnu. Päinvastoin sulhaset käy nykyään jopa vielä kuumempana. Aika yllättävää mun mielestä.

H.S.
1. narttu
2. papillon
3. 4
4. Itse päädyin ratkaisuun, koska pentuja ei teetetty ja olipahan sitten vanhuuden kohtutulehdus riski poistettu
5. Toimenpiteen hyvä puoli oli se, että juoksuajat (koira oli todella masentunut juokuaikoina) ja kohtutulehdusriski postuivat
6. Hankala toimenpide oli sen vuoksi, että narttu on erittäin sitkeää laatua. se sai yliannostuksen narkoosia ennen leikkausta ja silti heräsi kesken leikkauksen jolloin piti antaa lisää unta ja sydän pysähtyi pari kertaa leikkauksen aikana. koira toipui hyvin nopeasti, ainut mitä piti varoa oli estää sen hyppeleminen korkealle muutamina ensimmäisinä päivinä ettei tikit repeydy. koira antoi leikkaushaavan olla rauhassa. leikkauksen jälkeen koira nukkui koko loppu päivän vaikkakin oli lääkärissä saanut herätys piikin yliannostuksen vuoksi kun ei uskallettu jättää sitä selviämään itse unesta. Koira oli seuraavana päivänä jo oma itsensä ja sai vähän katsoa sen perään ettei se heti hypi ja satuta itseään.
7. No ehkä koirasta tuli enemmän passiivisempi. leikkaushan rauhoittaa koiran luonnetta ja muutenkin kun koira oli luonteeltaan rauhallinen ja sitten sillä oli oikeita iloisuuspäiviä niin iloisuuspäivät loppuivat, harmi. tietty lihomisenkin huomasi viikossa jos syötti samaa ruokaa mitä se aikasemminkin sai.
8. Lahdessa ja maksoi 1200mk
9. Jos olisin tiennyt mahdollisesta luonteen tasaantumisesta niin en välttämättä olisi leikkauttanut koiraani "noin aikaisin". koira oli paljon pirteämpi ja menevämpi ennen sterilointia ja sitten leikkauksen jälkeen tuli sellanen hiljanen sohvakoriste joka ei oikein jaksa kiinnostua mistään. toinen huono puoli oli turkin mieletön pörrööntyminen, ongelmaa ei olisi ollut jos koiralla olisi ollut niukka turkki, mutta kun se oli turkikas jo ennen leikkausta niin nyt ikää myöten turkki vain huononee. turkki on paksu ja sitä on hankala pitää kunnossa. turkin selvimiseen menee päivä (vaikea uskoa vaikka kyse on vain kääpiökoirasta) ja seuraavana päivänä saisi tehdä saman urakan uudestaan. kesällä varsinkin turkki on tuskainen koiralle itselleen, mutta ensi kerralla olen viisaampi. tietysti on myös mahdollista että koirasta olisi tullut passiivinen vaikkei sitä olisikaan leikattu, vaikea sanoa, mutta näin jälkeen päin olen ajatellut että olisin voinut viedä sen leikkautettavaksi myöhemminkin.

H.R.
1. narttu
2. hovawart
3. melkein kaksi
4. Jatkuvat tulehdukset, viimeisessä kohtu niin pahasti tulehtunut että heti seuraavana päivänä leikkaukseen.
5. AUTTOI! Tulehduksia oli todella usein ja nyt kaik tipotiessään! (..koputan puuta..)
6. Toimenpide sujui hyvin, tytsy nukkui leikkauksen jälkeen tunnin. Lääkäristä lähdettyä saimme heti säikähtää, neiti päätti hypätä autoon :( Onneksi mitään seurauksia ei tullut.. Kotona torkuttiin ja seuraavana päivänä neiti olisi kysynnyt jos olisi osannut "Mikä leikkaus?" Toki tötterö päässä kuljettiin ja "potkupuku" päällä takajalkojen vuoksi. Kutinavaiheessa varsinkin sai olla tarkkana ettei jalat päässy sohimaan. Onneksi oli hyvät liimasiteet ja potkupuvut :)
7. Ei-toivottuja sivuvaikutuksia ei ollut
8. Hieman yli 2000 mk Hyvinkää.

A.K.
1. narttu
2. rotu snautseri
3. Ikä steriloitaessa oli 3,5 vuotta
4. Steriloitiin, koska koiraa ei koskaan käytetä jalostukseen. Koiralla oli todella epäsäännölliset juoksut, kisat meni monta kertaa "puihin" kun yllättäen juoksu alkoi. Kasvattaja/eläinlääkäri suositteli. Lisäksi omat positiiviset kokemukset toiselta koiralta kannustivat sterilointiin.
5. Näihin ongelmiin auttoi, ei enää juoksut vaivaa!
6. Toimenpide oli hankalampi kuin uroksella, onhan leikkaus niin pajon isompi. Koira oli kaksi päivää kipeä ja toipuminen vei huomattavasti kauemmin. Koira toipui parissa viikossa, sen jälkeen sitä oli vaikea pitää aloillaan kun se alkoi puhkua energiaa. Kauluria pidimme pari viikkoa. Koira sai kaulurin kerran pois päästään, ja pääsi nuolemaan leikkaushaavaa, joka sitten tietysti tulehtui. Yksi tikki oli nuolemisesta auennut ja toinen lähtenyt pois. Onneksi haava oli kuitenkin jo umpeutunut niin hyvin ettei uusia tikkejä tarvinnut laittaa.
7. Ei tullut ei-toivottuja sivuvaikutuksia, ruokintaan osaa nyt kiinnittää jo huomiota.
8. Suomen markoissa maksoi 1200 mk Imatralla
9. Koiran luonne muuttui eloisammaksi ja leikkisämmäksi. Jos toimenpide ei vaikuttanut urokseen, niin narttuun kylläkin.

O.H.
1. Narttu
2. Sekarotuinen (collie/pystykorva)
3. 5-vuotiaana
4. Todella hankalat valeraskaudet
5. Auttoi ja olen todella tyytyväinen.
6. Ei hankaluuksia ja toipuminenkin suht joutuisaa.
7. Syömistä pitää vahtia silmä tarkkana! Ja ennen niin leppoisesta nartusta tuli hieman äreämpi.
8. Helsingissä leikattiin, mutta en muista enää hintaa...

K.
1. narttu
2. x-rotu (kaanaankoira x suomenpystykorva)
3. 7 v.
4. Ylivilkas hormonitoiminta (jatkuvasti juoksu tuloillaa, tärpit pari viikkoa, valeraskaudet, toistuvat kohtutulehdukset ja selkeää kipuilua). Koiran omistaja ei ollut aikaisemmin suostunut leikkaukseen mutta asetin sen ehdoksi että koira voi muuttaa meidän luoksemme omistajansa huonon kunnon vuoksi.
5. Koirasta tuli aivan uusi. Kipuilut, ärhäkkyys ja jatkuva "narttuilu" loppuivat. Luonne muuttui hetkessä levollisemmaksi ja leikkisämmäksi. Kipuilevasta vanhuksesta tuli vetreä neitokainen!!!!
6. Leikkaus sujui helposti ja koira toipui lähes täysin n. 3 viikossa. Haavan parantuessa jouduimme pitämään koiraa erossa muista koiristamme ettei se riehu. Pidimme myös "paitaa" ettei pääse nuolemaan. Rapakeleillä piti huolehtia ettei haava likaannu, mutta muuten hoito oli todella helppoa.
7. Taloutemme 1,5 vuotias uros päätti että tästä vanhasta tutusta ja hyväksymästään nartusta tuli leikkauksen myötä uusi uros eikä sen jälkeen ole voinut sietää sitä. Samoin toinen narttumme päätti että jos emme kerran päästäneet tätä "kolmatta pyörää" laumaan ei se laumaan istu myöhemminkään: vanhasta nartusta tuli muiden silmissä hylkiö.
8. Leikkauksen teki Joensuun kaupungineläinlääkäri, mutta hintaa en kyllä muista...
9. Leikkaus lisäsi koiran ikää luultavasti kymmenellä vuodella! Sekä koiran että omistajien elämänlaatu parani, harmi vain ettei leikattu aikaisemmin - ei ehkä olisi tullut ongelmia talouden muiden koirien suhteen (leikkaus kun tapahtui samaa aikaan kun muutimme ja lauman muut koirat kotiutuivat ilman toipilasta ja siksi toipilas jäi tältä uudelta reviiriltä ulkopuoliseksi)

M.M.
1. narttu
2. whippet
3. 3,5 vuotta
4. narttua ei käytetä jalostukseen, mahd. kohtutulehduksen vaara poistettu, ikänsä puolesta kestää paremmin leikkauksen kuin vanhempana, sekalauman (uroksia ja narttuja) omistajana yhteiselo mutkattomampaa ja helpompaa
5. ei ollut käyttäytymiseen liittyvää syytä sterilointiin
6. Viikossa alkoi olla normaali, ensimmäinen yö oli karmea, koiralla oli kipuja ja valituksen kuunteleminen ei todellakaan saanut päätöstä steriloinnista tuntumaan fiksulta... Pari viikkoa leikkauksesta niin oltiin ja aivan normaalitilassa. Haava umpeutui hyvin, ei tulehduksia tms.
7. Ei tullut
8. noin 250 euroa, Seinäjoki
9. Eniten pelkäsin että koira muuttuu flegmaattisemmaksi tai lihoo tms. Ei ole ilmennyt mitään negatiivista leikkauksen jälkeen.

M.
1. Narttu
2. Cockerspanieli
3. 6-vuotiaana
4. Olin miettinyt jo vuoden päivät koiran sterilointia, koska sillä oli aina valeraskaudet ja masennukset yms nartun vaivat, jotka vain pahenivat iän myötä. Koira, kun vielä on harrastuskoira ne häiritsivät enemmän. Lisäksi minulle tuli urospentu ja viimeinen tikki oli, kun nartulla oli pari pattia, jotka olisivat voineet olla nisäkasvaimia ja ne oli leikkuutettava pois, eli samassa molemmat.
5. Koira piristyi ja nuorentui ja tullut ehkä ahneemmaksi, jos spanieli vielä ahneemmaksi voi tulla =( Positiivisia vaikutuksia siis periaatteessa vain.
6. Toimenpide oli yllättävän helppo, koira leikattiin aamupäivällä ja viideltä sai hakea pois, kun oli vähän heräillyt, jo seuraavana päivänä oli aika pirteä ja sai rauhotella =) Yhtään ei vaikutanut kipeältä ja toipuminen todella nopeaa =)
7. Ei ainakaan vielä ole havaittavissa mitään, ehkä lisääntynyt ahneus (syö ulkona kaiken minkä löytää).
8. Turussa leikattiin ja maksoi 250 euroa pattien poistojen kanssa, muuten olisi ollut 200 euroa.

S.S.
1. narttu
2. x-rotu
3. 1-vuotiaana
4. Koska sekarotuisena ei tule jatkamaan sukuaan, ja ennaltaehkäistään näin vanhemmiten mahd. ilmeneviä vaivoja (kohtutulehdukset yms). Lisäksi minulla oli jo ennestään nuori salskea leikkaamaton uroskoira, enkä todellakaan halunnut mitään cocktaileja!
5. Mikään ei muuttunut, koira on tasan yhtä ahne kuin ennenkin.
6. Kipuherkkä neiti huuti suoraa huutoa, kun hain sen klinikalta. Kotona se oli rauhallinen ja tokkurainen. Ongelmia tuli lähinnä lääkityksen suhteen. Antibiootit ja kipulääkkeet piti antaa suun kautta ruoan yhteydessä, mutta koira heittäytyi syömättömäksi. Ei edes jauheliha kelvannut! Ainoa, mikä meni alas, oli Ceasar-herkut. Kalliiksi tuli, mutta menipähän lääkkeet alas. Ja samalla alkoi oksentelu. Lääkkeet vaihdettiin ja oksentelu loppui. Tikit poistettiin normaalisti, mutta reilun parin viikon päästä leikkauksesta haava tulehtui (!!!), johtui kuulema sisäompeleiden aiheuttamasta hankauksesta haavaan. Siihen sitten saatiin uudet lääkkeet ja haavasalvat. Meni niillä ohi.
7. Ainoa, että koira todellakin lihoo jo ruoan näkemisestä, ja se todellakin on näin!!! Se saa niin minimaallisen vähän vähärasvaista ruokaa, ei makupaloja, possunkorvan/luun harvoin, liikkuu normaalisti, juoksee ja leikkii koirapuistossa... mutta kilot ei karise. Eihän koiraa voi nälässäkän pitää. Ei kuitenkaan liho lisää, mutta pysyy tasaisen punkerona.
8. Kaikenkaikkiaan uusine lääkkeineen yms 1500mk. Kotka.
9. Ehdottomasti kannattaa leikkauttaa kaikki koirat joilla ei ole siitosarvoa!!! Sillä ehkäistään turhia vaivoja joita esim nartuille tulee jos ne ei penikoi, urokset tasoittuu jne. Liian paljon näkee poikakoiria, joilla hormoonit hyrrää ylikierroksilla ja omistajilla on vaikeuksia hallita kaikelle ulkopuoliselle kuuroa urostaan. Ei se koira siitä luontoaan menetä, kenties keskittyy jatkossa enempi vain siihen sosiaaliseen kumppanuuteen ihmismaailmassa.

Oodi
1. narttu
2. tiibetinspanieli
3. 5v
4. Ikää myöden valeraskaudet lisääntyivät.
5. Kyllä. Kiimat poistuivat ja näin myös valeraskaus ja kohtutulehdukset loppuivat.
6. Pari ensimmäistä päivää oli koira todella kipeä, mutta kun sen ylitse päästiin niin ei mitään ongelmia...
7. Ei... päinvastoin... Turkki, joka oli aina ollut todella hidaskasvuinen oli nyt ympäri vuoden hyvässä kunnossa... Samoin karvanlähtö lakkasi/väheni huomattavasti.
8. 1200mk/Pori

J.M.
1. narttu
2. hovawart
3. 2,5 v
4. Vaikeat valeraskaudet, koira oli "masentunut" aina juoksun jälkeen 3-4kk ja juoksut oli 6kk:n välein.
5. Auttoi, koirasta tuli iloinen ja pirteä, olin tyytyväinen.
6. Toipui nopeasti, eka yö oli vaikea, mutta jo seuraavana päivänä olisi halunnut riehua toisen koirani kanssa. Haavaa piti suihkuttaa ja putsata Betadinella.
7. Ei.
8. En muista, on jo 8 v aikaa.
9. -

S.K.
1. narttu
2. englanninsetteri
3. 5 vuotta
4. Pyometra eli kohtutulehdus oli syynä. Muutenkin olisin kyllä steriloinut varmaan 6-7 vuotiaana juuri tuon tulehdusriskin takia.
5. Auttoi, koira parani täydellisesti! Olen tyytyväinen, kun ei tarvitse nyt pelätä tulehduksia, eikä varoa uroksia juoksujen takia. :)
6. Toimenpidettä hankaloitti koiralla todettu sydämen rytmihäiriö. Leikkaus sujui kyllä hyvin. Koira toipui noin viikossa. Piti tarkkailla, ettei koira saa nuoltua haavaa, kauluri päässä aina kun ei voinut vahtia. Tulehduksen vuoksi sai 10 pvän antibioottikuurin ja kipuläkettä.
7. Ruokahalu kasvoi n. puoli vuotta operaation jälkeen, mutta sitä kesti vain muutaman kuukauden ja siitäkin selvittiin light-ruualla ja pienemmillä annoksilla.
8. n. 500 mk, Tartto
9. -

N.
1. narttu
2. newfoundland
3. 7,5 vuotta
4. Pitkittyneitä juoksuja ja pelko pyometrasta. Koiralla oli alkava kohtutulehdus, joka oli päätös ajankohdasta.
5. Kyllä auttoi, koira parani. Olen erittäin tyytyväinen.
6. Toimenpide oli helppo ja nopea ja koira oli jo samana iltana pirteä! Haavaa piti varjella nuolemiselta, joka oli helppoa, koska koiraa ei haava kiinnostanut! :)
7. Ennestään suuri ruokahalu kasvoi mahtavaksi. Koira lihoi noin 7 kk leikkauksen jälkeen useita kiloja, vaikka söi light-ruokaa + riisiä (n. 4-5 dl/pv, koiran normaalipaino 62kg!)
8. n. 450 mk, Tartto
9. Turkin kasvu yltyi hurjaksi noin puoli vuotta operaation jälkeen. Myös turkin laatu huononi huomattavasti.

N.
1. narttu
2. seka (mäyräkoira - jack russel)
3. 1 v.
4. Sekarotuinen koira ei pääse koskaan äidiksi asti, siksi mahdolliset kohtutulehdukset päätettiin poistaa jo etukäteen. Asuinpaikassani (Unkarissa) kaikki koirat ulkoilevat vapaana, siksi myos vahinkopentujen vaara on melkoinen. Eläinlääketiedettä opiskeleva ystäväni suositteli leikkausta, kaikkien muiden syiden lisäksi myos rauhoittamaan liiankin vilkasta koiraa.
5. Koirastani tuli kuuntelevaisempi, mutta leikkisyys ei kadonnut. Olen oikein tyytyväinen.
6. Sain katsoa koko leikkauksen, koska se tehtiin opiskelijatyönä (proffan valvoessa) paikallisella eläinlääketiet.koululla. Ei mitään ongelmia, omistajaakaan ei yhtään hirvittänyt katsella :). Koira toipui täysin 3 päivässä ja viikon päästä tikit otettiin pois. Tein koiralle vanhasta t-paidasta potilaspuvun (naruilla kiinni, koira tarvitsee kolon hännälle ja pissikolon myös, koska heti leikkauksen jälkeen se ei saa kontrolloitua virtsaamistaan täydellisesti), joten se ei päässyt nuolemaan haavaa, eikä kauluria tarvittu lainkaan.
7. ei mitään
8. en maksanut mitään (oppilastyö), Budapestissa Unkarissa
9. Koirani on esimerkki löytölapsesta: se oli eläinsuojeluyhdistyksen pelastama rääpäle, nyt taas kaikkien ihastelema sydäntenmurskaaja :)

E.M.
1. narttu
2. partacollie
3. 1 v.
4. Terveydellinen syy. Ensin laitettiin hormonipiikki, kun uros pääsi astumaan. Sen jälkeen tuli kohtutulehdus, joka hoidettiin lääkkeillä pois. Tulehdukset uusivat ja uusivat. Päätettiin eläinlääkärin kanssa leikata, kasvattaja ei olisi antanut (pentuni oli lupaavin narttu, mutta ei sijoituksessa tms.). Syyksi "tulehduksiin" paljastui hyvälaatuiset kasvaimet joita oli toinen munasarja täynnä.
5. Auttoi! Nyt koira on iloinen ja pirteä oma itsensä! Olen täysin tyytyväinen, monesti ajattelen että onneksi olin itsekäs enkä kysynyt kasvattajalta "lupaa" leikkaukseen, koska silloin voisi olla ettei koirani enää olisi elossa.
6. Toimenpide oli tavallista suurempi juuri kasvaimien takia. Koira toipui nopeasti. Haavaa puhdistettiin ja kipulääkkeitä annettiin eläinlääkärin ohjeiden ja koiran tarpeiden mukaan.
7. Ei tullut.
8. 150 euroa, Nivalassa
9. -

S.M.
1. narttu
2. Jack Russell
3. 10 kk
4. En halunnut käyttää koiraa jalostukseen (täällä Saksassa on ihan tarpeeksi hylättyjä koiria ilman kotia muutenkin), lisäksi narttumme oli entistäkin ärhäkämpi muille koirille ensimmäisen kiimansa ja sitä seuranneen valeraskauden aikana. Varhainen sterilointi vähentää myös huomattavasti rintakasvainten riskiä (muistaakseni n. 80%) muiden terveysetujen lisäksi.
5. Olen erittäin tyytyväinen. Juoksuaikojen ja valeraskauden puuttuessa narttumme sietää muita narttuja hieman paremmin, ja juoksuaikojen/ valeraskauden aikainen ylenpalttinen reviirin vartiointi haukkumisineen on vähentynyt. Leikkisyys ei ole vähentynyt, päinvastoin. Ulkoillessamme ei tarvitse enää varoa isoja uroskoiria, jotka aiemmin väen väkisin yrittivat raiskata juoksussa olevaa narttuamme. Muutoin ei muiden koirien suhtautuminen ole muuttunut, koirakaverit ovat pysyneet koirakavereina. Ruokahalu on kenties hieman kasvanut, mutta paino ei ole ainakaan vielä (5 kk operaation jälkeen) noussut, vaikkei liikuntaa ole lisätty.
6. Ei mitään hankaluuksia, mutta kannattaa sovittaa operaatio esim. perjantai-iltapäivään, jotta voi seurata koiraa kotona pari päivää. Olin rauhoittelemassa koiraa anestesian alkuun saakka. Itse operaatio lonkkakuvauksineen kesti n. tunnin, jonka ajan odottelin vastaanotolla. Leikkauspäivän ja sitä seuraavan yön koira nukkui sikeästi kopassaan, mitä nyt illalla joi vettä ja kävi iltatarpeillaan. Seuraavana päivänä oltiin vielä vähän vaisuja, mutta kolmantena päivänä koira riehui jo normaalisti, ja piti jo toppuutella. Eläinlääkärimme ei suositellut kaulasuojusta ("liian traumatisoiva koirille"), vaan koiralla oli potkupuku (kahdesta lasten t-paidasta kyhätty) nuolemisen ehkäisemiseksi. Ulkoillessa puvun sai poistaa. Pukua piti pitää 10 päivää, tikkien poistoon saakka. Tulehdusta ennalta-ehkäisevä antibioottikuuri kesti 7 paivaa. Haavaa ei tarvinnut puhdistella. Koiraa sai ulkoiluttaa tikkien poistoon saakka vain hihnassa, ja riehumisleikit muiden koirien kanssa kielletty.
7. Ei yhtäkään.
8. Muistaakseni 300 euroa, sisältäen lonkkakuvauksen, Aachenissa, Saksassa. Tosin olemme olleet kissoinemme niin "hyviä" asiakkaita, etta saimme jonkin verran alennusta normaalitaksoista.
9. Suosittelen ehdottomasti narttukoiran terveyttä sekä elamänlaatua lisäävänä toimenpiteenä. Lisaksi säästytään ei-toivotuilta koiranpennuilta, ja säästetään naapuruston uroskoirien hermoja.

K.F.
1. narttu
2. islanninlammaskoira
3. 2,5 v
4. Vaikeat valeraskaudet-sisälsi mm. totaalipaaston. Koiraa ei ollut tarkoitus käyttää jalostukseen.
5. Auttoi. Olen erittäin tyytyväinen. koira on iloinen, tasapainoisempi kun hormoonit ei heittele.
6. Leikattiin viikkoa ennen jouluaattoa. olin töistä lomalla seuraavan päivän ja sitten olikin viikonloppu.Koira toipui erittäin nopeasti. Sillä oli kipulääke ja antibioottilääkitys. Kauluri tietysti kaulassa. Eläinlääkäriasemalta tuli selkeät kirjalliset ohjeet mukaan ja koiran sai noutaa kun se oli herännyt.
7. Ei mitään. Ei edes turkki kasvannut pörröksi. Koiralla puolipitkäturkki.paino pysyy kurissa kun syödään light-ruokaa, jolloin reenatessa voi käyttää reilusti ruokaa. Koiralla oli vanhastaan erinomainen ruokahalua joten ahneus ei kasvanut.
8. Tampere
9. Minulla on ollut aiemmin leikattu uros ja narttu

T.P.
1. narttu
2. skyenterrieri
3. 5 v
4. Nartulla oli kolme juoksua vuodessa ja jokaisesta reilu valeraskaus. Sterilointi tehtiin samassa yhteydessä kun poistettiin iso virtsakivi. Koiralla oli myös munuaisten vajaatoimintaa. Joten kohtutulehdus olisi ollut todella paha juttu. Oman ell kanssa juteltiin kysyin voisiko kaksi leikkausta yhdistää. Onnistui vaikka operatio oli isompi, mutta koira hyväkuntoinen tilanteeseen nähden.
5. Koira sai kaksi elinvuotta lisää. Elimistön kuormitus pieneni kun ei ollut 3 juoksua.
6. Hämmästyttävän hyvin. Kävellä köpötti seuraavana aamuna. Koira tuli narkosissa kotiin huopiin käärittynä. Valvoin ja tarkkailin koiran heräämistä. Olin muutenkin useamman päivän vuosilomalla. Kaksi päivää leikkauksen jälkeen koira liikkui kuin ei olisi leikattukaan.
7. Karvan laatu pehmeni. Hieman työläämpi hoitaa.
8. Tampere kaupungin eläinlääkäri
9. Skyetäti säilytti laumanjohtajan asemansa nuorempien koirieni silmnisä. Sitä ei leikkaus muuttanut.

T.P.
1. narttu
2. bordercollie
3. 3
4. Samassa taloudessa oli uroksia; nartulla ei ollut tarkoitus teettää pentuja muutoinkaan.
5. joo; ei juoksuja... ;0)
6. Toipui nopeasti!
7. -
8. (vastaaja jätti tyhjäksi)
9. -
?.?.
1. narttu
2. Aussi
3. 8v. ja 10v.
4. Meillä jouduttiin leikkaan kummatkin koirat tulehtuneen kohdun takia! Viime juhannuksena toinen ja nytten on menossa leikkaukseen toi nuorempi. Kummiki vuoti verta kuin mikäkin! Vanhempi oli saanut onneksi aiemmin juhannusviikolla lääkkekuurin ekaks epäiltyyn ripuliin, jonka vaikutuksella se onneksi kesti ma aamun, jolloin se leikattiin!
5. Loppuivat kuukautiset ja kaikki aiemmat valeraskaudet, joitten takia muuten on pitänyt aiemmin leikata nisäkasvaimia pois! Ihmettelen vaan ettei jo silloin lääkäri leikannut kohtua pois?
6. Leikkaus onnistui hyvin, enään ei edes erota arpea! Täytyy toivoa ett toisenkin leikkaus sujuu yhtä hyvin!
7. -
8. n. 900mk Oulaisissa
9. -

M.T.
1. narttu
2. dobermanni
3. 2 v.
4. Valeraskaudet jokaisesta juoksusta, jotka pahenivat iän myötä. Lisäksi kotona asuu leikkaamaton uros. Eläinlääkäri suositteli.
5. Valeraskausten aiheuttamista mielialamuutoksista päästiin eroon. Olen erittäin tyytyväinen ja koirakin vaikuttaa paljon tasapainoisemmalta.
6. Toimenpide sujui eläinlääkärin mukaan normaalisti. Koiralle annettiin mukaan kipulääkeresepti, jota ei koskaan tarvittu. Koira oli ensimmäisen illan vaisu, toisena päivänä otus oli jo täysin oma itsensä! Haava pysyi puhtaana ja ainoa ongelma oli liimasiteen poistamisessa. Sekin tippui lopulta itsekseen irti, kun ei meinannut kastelemallakaan lähteä.
7. Ei mitään!
8. 294 euroa, Hki
9. -

E.M.
1. narttu
2. seropi
3. 1 v 3 kk
4. Nartullemme tuli ensimmäinen juoksu 6kk ikäisenä ja hormonitoiminta "vilkastutti" nuorta neitiämme. Huomasin että koiramme alkoi juomaan myös mielin määrin vettä, ja se tuntui minusta oudolta. Koiramme oli tuolloin vuoden ikäinen. Juomisen oire alkoi viikonlopun aikana ja sunnuntaina pimpasta tuli limaista vuotoa. Arvasin heti että nyt ei ole kaikki ok. Maanantaina menimme ultrakuvauksiin ja melkein heti lääkäri huomasi kohdussa "möntin" eli kohtu oli tulehtunut.
5. Auttoi sillä ei ollut vaihtoehtoja leikkauksen suhteen. Meillä oli ajatuksena että pennutamme koiramme, mutta se nyt jää ikävä kyllä, meidän mamma ois ollunna hyvä äiti. Lääkäri antoi vaihtoehdon että lääkkeillä voisi hoitaa, mutta riski saada tulehdus uudestaan on mitä todennäköisin. Koiran parasta ajatellen ja omaa murua rakastaen teen mitä vaan, että hänen on hyvä olla ja elää.
6. Ensimmäinen yö oli kivulias ja huomasi että särkyjä on, mutta jo seuraavana päivänä jaksoi jalotella ja jopa tarpeilleen, kakkaaminen tosin oli hankalaa, tikit mahassa taisi kiristää... Haava parantui hyvin, huuhtelin haavaa 5 minuutin ajan päivittäin. En pitänyt paitaa enkä kauluria lainkaan kun olin itse potilaan kanssa kotona, tosin ulos lähdettyämme laitoin paidan ettei pöpöjä tule haavaan. Leikkausarpi on tosi siisti.
7. Emme ole huomanneet mitään poikkeavaa nartussamme. Ruokaa tosin kerjää, mutta sitä se on tehnyt aina :)
8. 280 euroa
9. -

misu
1. narttu
2. kultainennoutaja
3. 5
4. Emme halunneet teettää pentuja. Rasittavat juoksuajat, sillä paikkakunnallamme oli paljon irtokoiria.
5. Pentuja ei ole näkynyt, mutta koiran käytös muuttui, mihin en ole tyytyväinen.
6. Ei ollut hankala. Haavanhoidot suihkuttelemalla kun suojat oli saanut poistaa. Tikit poistettiin 10 pv:n päästä. Kipulääkettä tarvittaessa, saatiin mukaan eläinlääkäriltä.
7. Tuli. Koirani oli aiemmin ollut alistuvainen ja ystävällinen toisille koirille. Sen kimppuun oltiin hyökätty pari kertaa. (Juuri ne irrallaan olevat koirat). Nyt rähisee toisia hyökkäävän oloisia koiria kohdatessaan. Valmiina jo kun näkee toisen koiran siihen saakka, että huomaa toisen koiran ystävälliseksi.
8. 700 mk Ivalossa
9. -

T.K.
1. narttu
2. kultainennoutaja
3. 9
4. Terveydellinen syyt; pahat hormonaaliset oireet. Eläinlääkäri suositteli.
5. Hormonitoiminta tasaantui. Olen tyytyväinen sikälikin, että varsin suuri riski sairastua kohtutulehdukseen poistui.
6. Ei ollut hankala. Olin itse mukana leikkauksessa, joka kesti alle tunnin. Leikkaus meni hyvin, samoin toipumisaika. Seuraavan yön pääasiassa valvoin seuraten koiran tilaa, joka oli aamuyölle asti nukutusaineen vaikutuksen alaisena. Pari päivää koira makoili, mutta köpötteli itse pissille ja kakalle sekä söi ja joi normaalisti. Sitten sitä piti komentaa jo kunnolla, ettei se olisi juossut tai hyppinyt leikkiessään... Kotihoito oli lähinnä haavan suihkuttelua lämpimällä vedellä, lääkkeitten antamista ja alussa koiran yleisen tilan tarkkailua.
7. Ei.
8. 159 euroa Outokummussa.
9. Ainoat muutokset koirassa leikkauksen jälkeen ovat olleet lisääntynyt ruokahalu sekä karvanlaadun muuttuminen pehmeämmäksi.

M.T.
1. narttu
2. seropi
3. (ikää ei ilmoitettu)
4. Nisäkasvaimien ja vahinkoastumisien ehkäisy.
5. Olen tyytyväinen.
6. Koira toipui parissa päivässä. Kotihoitona antibioottikuuri ja haava-alueen suihkutus.
7. Koirasta tuli valtavan AHNE, lihoamaan ei pääse, koska ruokaa on rajoitettu. Sietokyky toisia narttu koiria kohtaan pieneni.
8. n. 1500 mk, Halikko
9. -

T.P.
1. narttu
2. x-rotu (kaukaasianpaimenkoira /pohjanpystykorva)
3. 4 ja risat
4. Lenkkeilyn jälkeen armoton hinku ja vinku ulos. Tytöt kiinnosti liikaa. Toiseksi oman reviirin liiallinen puolustaminen. Omistajien omavaltainen päätös.
5. Ei enää vinkuja lenkkien jälkeen. Reviirin puolustamisesta ei kokemusta, koira on kiinni yleensä.
6. Toimenpide ei ollut hankala. Kauhistutti kun koira tuli kotiin, kauheen näkönen perä. Koira toipui n. 2 pv. Ensimmäinen yö tuskainen ja uneton kaikilla perheenjäsenillä, onneksi unilääke ei ollut poistunut kokonaan elimistöstä. Toinen päivä lepoa ja särkylääkkeitä.
7. Se ainainen synti... lihominen...
8. 75 €
9. Hommaa koiran särkylääkkeitä jo etukäteen, niitä tarvitaan!!! En tekisi enää yhdellekkään koiralle tätä, säälitti katsoa koiraa tosi tosi kipeänä...

Piitu81
(toim. huom. Epäilen, että tämän koiran omistaja on erehtynyt koiransa sukupuolesta. Sähköpostiosoite puuttuu, en voi tarkistaa.)