www.kumikana.org > Koulutus > Kauniisti ohitse

Kauniisti ohitse

Älä tee näin...

Älä kiristä hihnaa jo valmiiksi nähdessäsi toisen koiran. Ole valpas, mutta älä hermostu etukäteen. Omiin käsiinsä pitää oikein keskittyä, koska keriminen ja puristaminen tapahtuu aivan huomaamatta.

Älä pidä koiraa flexissä. Et saa sillä koiraa nopeasti lähellesi eikä monta metriä sinne tänne sinkoilevaa narua räiskähtelevä karvapallo päässään herätä kanssakulkijoissa luottamusta.

Älä mene tienreunaan seisomaan ja roikkumaan hihnassa tai muuten pitelemään koiraa paikoillaan. Älä anna koiran katsella ohikulkijoita. Kiinni pitäminen tekee koiran turhautuneeksi ja sitä kautta aggressiivisemmaksi.

Älä puhu koiralle korkealla ja kiihtyneellä äänellä. Se voi tulkita sen hyväksynnäksi ja kiihdyttämiseksi. Koira ei kuuntele sanoja vaan äänensävyä. Ei-kieltosi ei saa kuulostaa kuin Mikki Hiiren kuonosta tulleelta. Älä kehu koiraa pelokkuudesta tai aggressiivisuudesta.

Älä toimi vasta silloin, kun koira on jo päässyt täyteen vauhtiin. Sillä ei ole enää mitään vaikutusta.
ohita_vaarin.gif (11K)
Jos koirat sattuvat vastakkain ohituksessa, voi käydä näin.
...vaan näin:

Opeta koiralle, mitä "katso", "maahan" ja "seuraa" tarkoittavat. Harjoittele näitä ensin aivan häiriöttömässä paikassa. Kun koira tietää, mitä siltä vaaditaan, se ei enää saa valita totellako käskyä vai ei. Koulutus kehittää yhteisymmärrystä välillänne ja antaa kummallekin selkeät yhteiset säännöt. Johtajuusharjoitukset täydentävät ja helpottavat koulutusta.

Anna koiralle ohitustilanteissa tekemistä. Laita se seuraamaan kaikenlaisille kiemuroille, leiki sen kanssa pallolla, johdata sitä makupalan perässä. Aloita toiminta jo ennen kuin koira menee aivan umpikuuroksi ja jatka sitä koko ohitustilanteen ajan niin, ettei kuollutta hetkeä tule.

Käännä koirasi katse pois toisesta koirasta - mitä koira ei näe, sitä ei ole. Jos koiran huomiota on todella vaikea saada, voi kuonopannasta olla apua. Sillä saa koiran pään käännettyä haluttuun suuntaan. Pannalla vaikutetaan tasaisesti ja hellitetään heti, kun pää on oikein. Siitä ei saa nykiä. Kun huomaat koiran olevan hallinnassasi, itseluottamuksesi kohoaa ja jännitys lievenee.

Hengitä rauhallisesti. Laulele. Pelokas tai ärtynyt olotilasi siirtyy suoraan hihnaa pitkin koiraan.

Kehu ja palkitse koiraa, kun se on keskittynyt sinuun. Toisten koirien läheisyys ei saa merkitä ikävää riuhtomista vaan mukavaa yhdessäoloa omistajan kanssa.
ohita_oikein.gif (8K)
Asetu vieraan koiran ja oman koirasi väliin ohitustilanteessa.
Jos mahdollista, anna koirasi tutustua vapaana mahdollisimman moniin lajikumppaneihinsa. Koiran täytyy saada oppia puhumaan koiraa. Hihnaräykky voi olla kuin eri koira saadessaan itse valita tahdin ja etäisyyden ja saadessaan "puhua" jonkin sosiaalisesti lahjakkaan kaverin kanssa. Pieni koiratarha ei ole tähän paras paikka, koska tilanteen ei saa antaa jähmettyä paikoilleen. Laita ihmiset ja koirat liikkumaan ja tekemään jotain.

Kaikkien ei tarvitse tykätä kaikista, mutta kaikkien olemassaoloa tulee sietää. Räykystäsi ei ehkä tule koirapuiston jimcarreytä, mutta jos saat sen olemaan välittämättä muista, ei enempää voi vaatiakaan.

© Milla Havanka
Lue lisää
Räyhääminen
www.kumikana.org > Koulutus > Kauniisti ohitse