www.kumikana.org > Koulutus > Rauhoittavat eleet

Rauhoittavat eleet

Useimmat koiranomistajat osaavat koirankieltä sen verran, että tunnistavat uhkaavat ja alistumiseleet. Koirien elekielessä on kuitenkin muitakin ulottuvuuksia. Yksi niistä on ns. rauhoittavat eleet tai viestit.

Koirat käyttävät rauhoittavia eleitä jatkuvasti viestiessään toistensa kanssa estääkseen erimielisyyksien puhkeamista tappeluksi ja rauhoittaakseen itseään ja muita stressaavassa tilanteessa. Johtajakoira voi elein kertoa pelokkaalle, ettei se aio mitään pahaa eikä toisen tarvitse hätäillä, arkaileva koira voi "sanoa" ymmärtävänsä toisen olevan pomo ja olevansa ihan kiltisti. Koirat ovat laumaeläiminä luonnostaan ristiriitojen ratkaisijoita. Ne yrittävät käyttää taitojaan meihin ihmisiinkin, mutta valitettavan usein me emme ymmärrä, mitä koira haluaa käytöksellään sanoa.

Norjalaisen Turid Rugaasin mukaan tähän mennessä on löydetty kolmisenkymmentä erilaista rauhoittavaa elettä. Toiset ovat hyvin selviä ja helposti havaittavia, toiset taas hienovaraisempia. Huomaatko oman koirasi käyttävän jotain näistä?

Pään kääntäminen

Koira kääntää päätään sivuun joko kokonaan tai vähäsen. Tällä eleellä koira voi rauhoittaa toista koiraa, joka lähestyy sitä liian nopeasti tai suoraan. Voit käyttää tätä itsekin, jos koirasi hermostuu tai pelästyy, kun lähestyt sitä. Pään kääntäminen voi olla myös pelkkää silmien liikuttelua, sivuun katsomista. Koira saattaa kokea silmiin tuijottamisen koulutuskentällä uhkaavana, ja kääntää pään sivuun. Ohjaaja tietysti hermostuu, kun koira ei suostu katsomaan kasvoihin. Koira kääntää päätään entistä enemmän sivuun rauhoittaakseen omistajaa… Jos koira ei halua katsoa sinua silmiin, voit yrittää tehdä katseesi pehmeämmäksi katsomalla koiraa yläviistosta silmiä siristäen. Sekin on rauhoittava ele.

Poispäin kääntyminen

Tätä koirat voivat käyttää, jos leikki käy liian hurjaksi. Yksi kääntää toisille selkänsä saadakseen ne rauhoittumaan vähäsen. Samoin voit nähdä koirasi kääntyvän täysin poispäin, jos toinen koira käyttäytyy uhkaavasti. Poispäin kääntyminen on hyvin voimakas rauhoittava ele. Itse voit rauhoitella esim. hyppivää tai pelokasta koiraa kääntämällä sille selkäsi.

Haukotteleminen

Voit nähdä oman koirasi haukottelevan eläinlääkärillä, koulutuskentällä, kun perheessä riidellään. Paikallaolossa näkee usein koirien haukottelevan. Ne ovat ehkä epävarmoja ja yrittävät rauhoittaa itseään tai topakkana tuijottavaa ohjaajaa. Ihminenkin voi haukotella koiralleen stressaavassa tilanteessa, kuten jos koira hermostuu kun taloon tulee vieraita.

Paikoilleen jähmettyminen, hidastelu

Jos iso koira tulee haistelemaan pientä koiraa, voi pikkuisen nähdä jähmettyvän aivan liikkumattomaksi. Koira saattaa kieltäytyä nousemasta paikoiltaan luoksetulossa, jos se on epävarma. Jos ohjaaja nyt hermostuu, ollaan noidankehässä. Joskus seuraamisessa ihminen hyppii ja heiluu yrittäen innostaa "laiskaa" koiraa. Koira muuttuu aina vain vetelämmäksi ja hitaammaksi, kunnes lopulta pysähtyy kokonaan. Se yrittää vain rauhoitella kiihtynyttä ohjaajaansa.

Erottaminen

Kun kaksi koiraa, kaksi ihmistä tai ihminen ja koira menevät liian lähelle toisiaan ja koiran mielestä tilanne on kehittymässä uhkaavaksi, se saattaa mennä näiden väliin ja aivan fyysisesti erottaa ne toisistaan. Tämän eleen olet ehkä havainnut halaillessasi kumppaniasi tai lastasi. Koiraporukassa joku pieni otus voi jäädä muiden jalkoihin, ja yksi isommista huomaa sen ja suojelee sitä muilta asettumalla pienen eteen. Itsekin voit mennä koirasi ja sitä pelottavan asian väliin ja näin rauhoittaa koiraasi.

Eleitä on paljon muitakin, kuten maan haistelu, hännän heilutus, leikkikumarrus, silmien räpytys. On todella kiehtovaa opetella koiran kieltä ja palkitsevaa huomata tunnistavansa erilaisia signaaleja. Mitä paremmin ohjaaja puhuu koiraa, sitä vähemmän koira vaikuttaa koulutuksessa "uppiniskaiselta" ja "itsepäiseltä". Sitä paitsi, emmekös me kaikki halua tietää, mitä koiramme ajattelee ja miltä siitä tuntuu?

© Milla Havanka

Koirakoulu > Koulutus > Rauhoittavat eleet