www.kumikana.org > Koulutus > Pureminen

Koirallani on hampaat
- mikä avuksi?

pentupuree.jpg (16K) Heti alkuun varoituksen sana: Jos sinulla on aikuinen koira, joka on purrut jotakuta, ehkä vakavastikin, älä odota tästä artikkelista pelastusta. Hanki välittömästi asiantuntija-apua, ettei tapaus toistuisi. Tämä kirjoitus on tarkoitettu lähinnä pennunomistajille.

Koirat ovat lihansyöjiä. Sen me kaikki tiedämme. Ruokavalion pystyy päättelemään eläimen hampaista. Koiran hampaat ovat erilaiset kuin vaikkapa hevosen purukalusto. Ne on suunniteltu tappamaan, repimään, paloittelemaan lihaa, katkomaan luita. Kuulostaa kauhealta, mutta se on totuus.

Ei ole olemassa hyviä koiria, jotka eivät koskaan pure, ja pahoja koiria, jotka purevat. Kaikki koirat ovat varsin kykeneväisiä puremaan. Näkeehän sen jo päältäkin. Kaikilla koirilla on luonnostaan hampaat suussa.

Koirilla on siis hallussaan mahtava tappokalusto, jolla ne halutessaan saavat aikaan tuhoisaa jälkeä. Tämä yhdistettynä laumaelämään on aika hassu yhtälö. Kuinka ne eivät vihastuessaan revi toisiaan kappaleiksi? Kyllähän niilläkin joskus palaa pinna.

Vastaus kysymykseen on se tapa, jolla koirat erimielisyytensä selvittävät. Ne eivät suinkaan syöksy heti toistensa kurkkuun vaan kokeilevat jäätä rituaalinomaisilla aggression ilmauksilla. Ja tähän liittyy käsite pehmeä suu.

Koirien suu on hyvin monipuolinen työväline. Kuten sanottu, sillä voi katkoa luita. Sillä voi myös rapsuttaa toista hellästi. Koirat oppivat hallitsemaan hampaansa hyvinkin tarkasti, jos ne saavat harjoitella tarpeeksi. Ne tarvitsevat palautetta näykkäisyn kohteelta - oliko näykkäisy tarpeeksi pehmeä? Koiranpennut harjoittelevat tätä jatkuvasti toistensa kanssa. Niillä on terävät naskalit hampaiden tilalla ja ne myös käyttävät niitä. Sisarukset antavat kyllä niiden tietää, jos ne ovat leikkiessään purreet liian kovaa.

Kun koiranpentu saapuu uuteen kotiin, sen täytyisi saada jatkaa harjoittelua. Se ei suinkaan ole vielä hampaidenkäytön mestari. Jos koiraa rangaistaan kaikesta puremisesta, se ei saa tarvitsemaansa palautetta. Jos ja kun koira myöhemmin elämässään joutuu tilanteeseen, jossa se tuntee olevansa pakotettu puremaan, se ei osaa arvioida voimaansa ja saattaa purra aivan liian kovaa aiheuttaen vakaviakin vammoja. Sen sijaan koira, joka vähitellen on opetettu leikkimään hellemmin ja hellemmin, ei välttämättä käytä lainkaan voimaa, eikä purun kohteen tarvitse käydä kuinkaan. Puremisen ei tarvitse liittyä puolustautumiseen, kyseessä voi olla esimerkiksi makupalan antaminen ja silkka vahinko.

Koiranpentu täytyy siis opettaa käyttämään hampaitaan oikein. Se edellyttää, että koiran kanssa leikitään ja se saa tilaisuuden käyttää hampaitaan. Tarkoituksena on ensimmäisessä vaiheessa karsia pois kaikkein kovimmat iskut. Tämän voi tehdä leikkimällä, kunnes pentu puraisee hieman kovemmin. Huuda AUTS!, katso pentua tuimasti, ja lähde pois huoneesta 1-2 minuutiksi. "Auts"-sanasta on tulossa ehdollistunut merkki leikin loppumisesta. Kun jäähy on loppu, palaa huoneeseen ja jatka leikkimistä niin kuin mitään ei olisi tapahtunut - seuraavaan kovempaan hyökkäykseen asti. Pennun pitää saada paljonkokemusta. Kehu kovasti, kun se puree omia lelujaan.

On hyödyllistä, että pentusi harjoittelee monien eri ihmisten kanssa. Älä kuitenkaan päästä pieniä lapsia koiran lähelle valvomatta. Lapset muistuttavat koiran mielestä haavoittuneita eläimiä - he kirkuvat, sätkivät, huutavat, juoksevat karkuun. Pennun on tarkoitus opetella puremisestoa, ei metsästystä. Jos pentu innostuu liikaa, lähetä lapsi hetkeksi pois, jotta voit itse harjoitella hetken sen kanssa.

Kun pentusi on jättänyt pois kaikkein voimakkaimmat puraisut, alat vähitellen olla yhä tarkempi sen suhteen, mitä se tekee hampaillaan. Kun puraisut ovat muuttuneet lähinnä hampailla koskettamiseksi, voit ohjata lopunkin tarmon sen omiin puruleluihin antamalla ei-hyvä -merkin käsiin koskemisesta ja palkitsemalla leluilla leikkimisestä.

Koiraa täytyy säännöllisesti muistuttaa hampaiden hallitsemisesta. Hyvä keino on antaa koiralle koulutuksessa makupalat sormista, ei avokämmeneltä. Jos koira ahneuksissaan on hotkaista sormetkin, se ei saa makupalaa. Toinen mahdollisuus ovat kaikenlaiset vetoleikit. Koiran on oltava tarkka, se ei saa koskea hampaillaan sinuun, ainoastaan leluun. Jos sille sattuu virhe, leikki loppuu joksikin aikaa.

© Milla Havanka
Lue lisää
Turvallisesti koiran kanssa
www.kumikana.org > Koulutus > Pureminen