www.kumikana.org > Koulutus > Valinnat

Elämä on täynnä valintoja

Sain vuosia sitten koiraseuramme kotisivut päivitettäväkseni vähän modernimpaan asuun. Sivuilla oli tottelevaisuuskoulutuksen kohdalla pieni esittelyteksti, jossa oli tämän tapainen ajatus: Koira tekee jatkuvasti päätöksiä. Meidän tehtävämme on varmistaa, että se tekee oikeanlaisia päätöksiä.

Sekä ihmiset että koirat kulkevat paljolti autopilotilla antaen vaistojen, rutiinien ja päähänpistojen kuljettaa. Jääkö siinä oikeasti tietoisille päätöksille paljoakaan tilaa?

Päätösten ei tarvitse olla tietoisia ollakseen päätöksiä. Varmastikin suurin osa meidän ihmisten päätöksistä on alitajuisia emmekä pohdi niitä syvällisesti. Yhtä kaikki päätämme sadoista pienistä ja suurista asioista päivän aikana. Päätös on myös se, teemmekö jotain vai emme.

Koira toimii samankaltaisesti. Sekin joutuu päättämään toimistaan ja toimimattomuudestaan jatkuvasti, hetki hetkeltä. Kokemukset ja olosuhteet vaikuttavat näihin päätöksiin.

Meidän ihmisten huoleksi jää kaksi asiaa: meidän täytyy toisaalta opettaa koira tekemään oikeita päätöksiä, toisaalta meidän täytyy havaita, kun koira sitten tekee oikean päätöksen. Jos jompikumpi tai molemmat jäävät puuttumaan, voi tuloksena olla tottelematon ja hallitsematon koira.

Tottelevaisuustunnilla ollessa on käskyn jälkeen helppo huomata, totteliko koira vai ei. Hankalampia, ja samalla myös tärkeämpiä, ovat jatkuvasti toistuvat arkipäivän tilanteet. Monesti kyse on siitä, että koira valitsee olla tekemättä jotain ei-toivottua. Seuraavassa muutamia esimerkkejä:

Pihan tai rappukäytävän turha vartiointi. Kun koira näkee tai kuulee oven tai ikkunan takana liikettä, eikä haukukaan, se on tehnyt hyvän päätöksen.

Odottaminen. Kun käskyn alla odottavan koiran huomiopiiriin ilmaantuu häiriö, jonka tiedät olevan koiralle hankala, ja se silti jatkaa odottamista, on se onnistunut päätös.

Hihnassa vetämättä. Hihna löysällä käveleminen on koiralta hyvä päätös.

Pudonnut lihapulla. Joskus taluttajan taskusta tippuu vahingossa herkkuja. Jos koira epäröi syöksyä pudokkaan kimppuun, on se hyvä päätös.

Katsekontakti. Koira saattaa vilkaista ihmistään monessa tilanteessa, jossa se on vähän epävarma. Sen pitäisi olla aina koiralle kannattava päätös, koska silloin sille voi antaa lisäohjeita.

Koiran hyvät päätökset eivät saa jäädä palkitsematta. Tarkkaile koiraasi herkällä silmällä, niin alat huomata sen tekemät valinnat. Vahvistamalla hyviä päätöksiä saat sen käyttäytymään aina vain paremmin.

© Milla Havanka 2012

www.kumikana.org > Koulutus > Valinnat