www.kumikana.org > Koulutus > Näkymätön aita

Näkymätön aita

Moni ison tontin omistaja tahtoisi antaa koiransa juosta turvallisesti pihallaan, mutta koko tontin aitaaminen tuntuu kalliilta ratkaisulta. Tähän markkinarakoon ovat iskeneet ns. näkymättömien aitojen valmistajat. Koiralle laitetaan kaulapanta, joka antaa ensin äänimerkin ja sitten sähköiskun, jos koira menee liian lähelle tai ylittää rajalangan.

Ajatus tuntuu ensi miettimältä loistavalta. Asiaan liittyy kuitenkin valitettavasti monta muttaa, joita kannattaa miettiä vakavasti harkitessaan sopisiko näkymätön aita omalle pihalle ja omalle koiralle.

Haittapuolia:

. Muut eläimet ja lapset pääsevät koiran luo. Näkymätön aita ei pidä irtokoiria eikä kiusaavia kakaroita ulkopuolella.
. Koira voi juosta innoissaan vaikka jäniksen perässä aidan läpi ulos, mutta ei enää uskalla tulla takaisin.
. Ei sovi koirille, joilla on korkea kipukynnys. On koiria, jotka korkeintaan ravistavat kerran päätään saadessaan pannasta sähköiskun.
. Koira saattaa myös "purra hampaat yhteen" kestääkseen sähäyksen, joka on kuitenkin hyvin lyhytaikainen täyttä vauhtia juostessa.
. Jotkut koirat järkyttyvät sähäyksestä niin pahasti, etteivät uskalla lähteä pitkään aikaan takaovea kauemmas pihalle.
. Aita vaatii pitkän koulutusajan, päivittäistä harjoittelua tarvitaan ainakin kaksi viikkoa.
. Koiran omistajan täytyy muistaa pitää pantaa koiran kaulassa, vaihtaa patterit tarvittaessa ja huolehtia pannan riittävästä kireydestä sekä pitää huolta siitä että rajalanka on ehjä. Muuten aita ei toimi.
. Omistajan täytyy olla tarkkana miten lähtee koiran kanssa pihalta. On tapauksia, joissa koira on pistetty panta kaulassa autoon ja ajettu pois. Koiraa ei tämän jälkeen enää autoon saa.
. Omistajan täytyy muistaa täsmälleen mistä aita kulkee. Jos aidasta ei ole mitään ulkoisia merkkejä, tämä voi olla vaikeaa ja aiheuttaa erittäin epämiellyttäviä tilanteita.
. Koira voi yhdistää sähäyksen ohikulkijoihin ja tulla aggressiiviseksi.
. Naapurit eivät ehkä tunne oloaan turvalliseksi jos aita ei ole näkyvä, vaikka koira pysyisikin näkymättömän aidan takana.

Hyviä puolia:

. Näkymätön aita on parempi kuin ei aitaa lainkaan ja toimii hyvin, jos joku on aina ulkona koiran kanssa.
. Aitaa voi hyvin käyttää pitämään koiran pois kukkapenkeistä, uima-altaista, tietyistä huoneista jne. Jos koira tuntee merkkilipun merkityksen, lippuja voi käyttää muissakin paikoissa - myös missä ei aitaa oikeasti ole - jonne koiran ei haluta menevän.

. . Kaikkein parasta on laittaa lanka kulkemaan olemassaolevaa oikeaa aitaa pitkin varmistukseksi. Oikean aidan ei tarvitse olla kovinkaan massiivinen, mutta se laittaa kuitenkin koiran miettimään kahdesti kannattaako rajan yli mennä.

© Milla Havanka
www.kumikana.org > Koulutus > Näkymätön aita