www.kumikana.org > Koulutus > Naksutin

Naksutinkoulutus

Lyhyt johdatus aiheeseen

Naksutinkoulutuksella tarkoitetaan koiran opettamista ns. toiminnallisen ehdollistumisen avulla. Tämä hieno sivistyssana tarkoittaa yksinkertaisesti oppimista yrityksen, erehdyksen ja lopulta onnistumisen kautta. (Toinen oppimisen laji on klassinen ehdollistuminen eli kahden tai useamman ajallisesti lähekkäin tapahtuvan asian yhteyden oppiminen.)

Kun koira koulutustilanteessa laitetaan ongelman eteen, sen tehtävä on tarjota erilaisia toimintoja. Näistä kouluttaja valitsee mieluisimmat ja "merkitsee" ne naksuttimen äänellä. (Äänen ei tarvitse lähteä juuri naksuttimesta, yhtä hyvin käy jokin tietty sana, kielen naksaus, hymy, käsimerkki...) Naksauttaminen on kuin valokuvan ottamista oikeasta suorituksesta. Koira on aikaisemmin ehdollistettu naksuttimeen, ts. se tietää, että naksausta seuraa aina makupala tai muu palkkio.

Koulutuksen kestäessä kouluttaja vaatii koiralta yhä tarkempaa ja tarkempaa suoritusta (shaping) jättämällä epätarkimmat suoritukset naksauttamatta. Koira tietää saavansa palkinnon naksauksen jälkeen, joten se pyrkii "ansaitsemaan" naksauksen.

Naksauksen ehdollistamisesta on se hyöty, että koiran voi palkita myös suorituksen aikana (esim. koiran koskettaessa noutokapulaa). Makupalanhan ei tarvitse tulla oikealla hetkellä, riittää että naksaus tulee. Koiran huomio saadaan makupalapussista omaan käytökseen ja sen seurauksiin.

Toiminnallinen ehdollistuminen on parhaimmillaan uusien, koiralle ehkä vastenmielisten liikkeiden opettamisessa (pakkoa ei käytetä, vaan koira saa itse valita mitä se tekee) ja liikkeiden viimeistelyssä. Huonoa koira-omistaja -suhdetta ei voi sheipata kuntoon, vaan siitä pitää huolehtia muilla keinoin.

© Milla Havanka 2000
www.kumikana.org > Koulutus > Naksutin