www.kumikana.org > Koulutus > Kaikkea ei tarvitse sietää

Kaikkea ei tarvitse sietää

Joillakin koiranomistajilla on syystä tai toisesta vääristynyt käsitys siitä, millaista käytöstä he voivat koiraltaan odottaa ja vaatia. Jotkut sopeutuvat kaikkiin koiran omituisiin oikkuihin ja alkavat pitää koiran ehdoilla elämistään aivan normaalina.

Seuraavassa on lueteltu koiran "perustaitoja", joita varmasti voi vaatia miltä tahansa koiralta. Vähempään ei pidä tyytyä! Näitä taitoja eivät kaikki ihmiset ehkä luonnostaan osaa opettaa, mutta silloin apu löytyy paikkakunnan koirakerhosta tai yksityiseltä kouluttajalta.

Koira ottaa makupalan kauniisti kädestä - käskemättä

Useilla koiranomistajilla on erityinen käsky makupalan varovasti ottamiseen, esimerkiksi juuri "varovasti". Jos he eivät muista lausua tätä taikasanaa, koira on hotkaista makupalaa tarjoavat sormetkin. He ovat huolellisia siinä, etteivät koskaan anna makupalaa sormenpäistä vaan asettavat sen kämmenelleen. Koiran kuitenkin voi ja se täytyykin opettaa ottamaan makupala aina varovasti, kolhimatta sormia hampaillaan, vaikka sille ei annettaisi mitään käskyä.

Koira ei vedä hihnassa, ikinä

Nuoret, energiset koirat vetävät luonnostaan hihnassa. Tähän ei pidä kuitenkaan alistua koiran loppuelämän ajaksi. Koiran täytyy oppia tarkkailemaan taluttajaansa niin, että koira itse pitää hihnan löysällä. Koiralle ei tarvitse sanoa "ei vedä". Se ei vedä, ikinä.

Koira ei hauku kaikkia ohikulkijoita

Monella koiralla on taipumus uhota muille ulkona liikkuville. Tähänkään ei pidä alistua. Koiran täytyy oppia ohittamaan lähimmäiset hiljaa ja siististi, ja se oppiikin.

Koira ei hypi kenenkään päälle

Koira on myös mahdollista opettaa tervehtimään ihmisiä kauniisti hyppimättä päälle, likaamatta vaatteita, repimättä sukkahousuja.

Koiralta voi ottaa esineitä

Jos koira on vienyt jonkin ihmiselle kuuluvan esineen, esine on pystyttävä saamaan siltä pois. Koiran on osattava "irti"-käsky. Koiran voi opettaa irrottamaan otteensa mistä tahansa esineestä.

Koiralta voi ottaa pois ruoan, luun, possunkorvan jne.

Jos koiralle antaa syötävää, ei ole tarkoitus ettei sen jälkeen saa mennä viittä metriä lähemmäs koiraa. Koiran voi opettaa hyväksymään se, että ihmisellä on valta ottaa siltä pois herkullisetkin syötävät.

Koira ei hallitse kämppää

Koira ei määrää kotona kuka menee mihinkin ja missä saa liikkua. Ihminen on kotinsa valtias ja valtiatar, ei koira. Koiran voi käskeä pois sohvalta ja sängystä tarvitsematta pelätä purruksi joutumista.

Koira oppii tottelemaan ensimmäistä käskyä

Koiralle ei tarvitse sanoa istu-, maahan- tai mitään muutakaan käskyä useita kertoja peräkkäin. Sen voi opettaa tottelemaan jo ensimmäistä käskyä.

Näitä sen sijaan pitää sietää:

Sisäsiisteys. Pentu ei ole kahdeksanviikkoisena pallerona uuteen kotiin tullessaan sisäsiisti. Se ei ole vielä kymmenviikkoisenakaan sisäsiisti. Epänormaalia on vasta, jos koira ei vuoden ikään mennessä ole oppinut sisäsiistiksi. Pennut ovat todella yksilöllisiä tämän oppimisessa.

Pureminen. Kahdeksanviikkoinen pentu puree. Se puree terävillä pikku hampaillaan ihmisen käsiä, jalkoja, lahkeita, kaikkea. Pureminen on pennun tapa tutustua ympäristöönsä ja leikkiä. Pennun ei voi edellyttää lopettavan puremista kerrasta. Sen voi opettaa vähentämään sitä vähitellen ja kohdistamaan sen omiin leluihinsa.

Hihnassa kulkeminen. Pieni pentu ei ymmärrä talutushihnoista mitään. Se ei osaa kulkea vetämättä sivullasi. Se ei myöskään jaksa heti tehdä monen kilometrin lenkkejä. Kunnon lenkkikaveri koirasta tulee vasta kun se on kasvanut isommaksi ja olet opettanut sen kulkemaan hihnassa.

Karvat, kuola, hiekka. Koirasta lähtee karvoja, se kuolaa, se tuo hiekkaa ja muuta likaa sisälle. Rotujen välillä on eroa karvanlähdössä ja muussa siisteydessä. Elävä eläin on kuitenkin eri asia kuin sängyllä pidettävä pehmolelu. Eläinkodissa näkyvät elämisen jäljet.

Tottelevaisuus. Mikään koira, ei edes Poliisikoira Rex, ole syntynyt kaikki käskyt valmiina päässään. Jotta koirasta tulisi tottelevainen, sitä pitää opettaa. Olisi kätevää, jos käskyt voisi ladata koiran päähän kuin elokuvassa Matrix, mutta näin ei valitettavasti ole. Opettaminen vie aikaa useita kuukausia, jopa vuosia.

© Milla Havanka
www.kumikana.org > Koulutus > Kaikkea ei tarvitse sietää