www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetulon lyhyt oppimäärä

Luoksetulon lyhyt oppimäärä

Käskystä luokse tulemista pidetään usein koiran tarvitsemista taidoista tärkeimpänä. Kuitenkaan sitä ei usein opeteta koiralle ollenkaan, tai sen merkitys tärvellään väärinkäytöllä.

Ihmisillä on luvattoman paljon ongelmia luoksetulon kanssa. Ulkona koiransa perään turhaan huuteleva omistajaraukka ei ole millään tavalla poikkeus. Vaikka koira ei tule käskystä, sitä pidetään vapaana, koska "se on ihan kiltti". Tämä johtaa vihaisiin ulkoilijoihin ja usein ikävään sananvaihtoon, koska nämä "kiltit" koirat tulevat kielloista huolimatta tervehtimään, hyppivät päälle, likaavat vaatteet, haastavat riitaa muiden ulkoilevien koirien kanssa, pomppivat pyöräilijöiden eteen. Ja sitten pyydellään anteeksi ja hermostutaan koiralle.

Miksi koira aiheuttaa meille niin paljon harmia kieltäytymällä tulemasta? Miksei se voisi totella heti, niin kuin aina pentuna? Kun sille vähän lirkutteli ja taputti käsiään, pentumme juoksi heti häntä heiluen syliimme. Nyt se ei lotkauta korviansakaan. Siitä on tullut itsepäinen ja typerä piski.

Näin ajattelevalla ihmisellä on tainnut unohtua, ettei koiraa ole valmiiksi ohjelmoitu tulemaan luokse, kun sanomme "tänne". Siihen on tosin ohjelmoitu kiinnostus lähestyä ja tervehtiä sitä, joka lirkuttelee ja taputtaa käsiään. Tämä kiinnostus voi ajan kuluessa joko lisääntyä tai vaimentua sen mukaan, mikä lopputulos koiran kannalta lähestymisellä on. Jos pentu joutuu joka kerta pois takapihalta, kun se kutsutaan luokse, sen kiinnostus lähestymiseen sammuu. Sillä ei ole itsepäisyyden kanssa mitään tekemistä, se on puhdasta oppimisen psykologiaa. Epämiellyttävät seuraukset vähentävät toiminnan toistumisen todennäköisyyttä. Sitä sanotaan rangaistukseksi.

Kuinka monta kertaa olet kutsunut koiran vain laittaaksesi sen hihnaan? Kuinka monta kertaa olet kutsunut sen leikataksesi sen kynnet? Ottaaksesi jotain pois sen suusta? Antaaksesi sille nuhteita? Vertaa tätä lukua niiden kertojen määrään, jolloin koiralle on kutsun tottelemisen jälkeen tapahtunut jotain aivan ihanaa. Aivan. Ymmärrät nyt varmaan, mitä "tänne" Mustin mielestä tarkoittaa. Jean Donaldson ilmaisee asian hyvin - saapuisitko itse, jos joku sanoisi: tule niin sinulle tapahtuu jotain ikävää?

Tilanteesta pois pyrkimistä vaikeuttaa eräs seikka. On vaikeaa muuttaa koiran käsitystä jostain asiasta tai sanasta. Jos se on kerran saanut oppia, että kutsusi merkitsee ikäviä asioita, on paljon hankalampaa opettaa sille kutsun uusi merkitys kuin antaa tämä merkitys aivan uudelle, "tyhjälle" sanalle. Juuri siksi kannattaa vaihtaa kulunut "tänne" vaikkapa käskyyn "kinkku" tai "mamman luo" (terveisiä vaan Turkuun). Koira ei ole muodostanut näistä kielteistä kuvaa, ja niille on helpompi antaa haluttu sisältö.

Mitä koiran sitten olisi luoksetulokäskystä ajateltava? Mukavia, lämpöisiä, iloisia tunteita tietenkin. Sinun on keskityttävä lataamaan käsky miellyttävillä asioilla. Kutsu koira tänne-sanalla lenkkivarusteita pukemaan. Kutsu se syömään. Kutsu se rapsutettavaksi. Kutsu se namipalalle. Aina, kun tiedossa on jotain koiraa ilahduttavaa, käytä taikasanaasi.

Nyt kun kynnyksen yli on päästy, on vielä taivallettava vuoren huipulle. Eikä huipulle pääse, jos ei kiipeä ensimmäistä kymmentä metriä, sitten seuraavaa, ja niin edelleen. Luoksetulon opettamisessa ei voi hypätä suoraan lopputulokseen. Työ on pohjustettava kunnolla. Ei voi esimerkiksi olettaa, että koira tottelee kesken jänisjahdin annettua kutsua, jos se ei edes vaivaudu saapumaan, kun sitä kutsutaan keittiöstä olohuoneeseen. Opetuksessa edetään aina asteittain helposta vaikeampaan. Ensin opetetaan käskyn merkitys ilman häiriötekijöitä, sitten kerrotaan koiralle, että kannattaa totella, vaikka paikalla olisikin jotain kiinnostavampaa. Fiksu menetelmä on antaa koiran huomata, että jos se jättää huomionsa kohteen ja tulee luokse, se pääsee takaisin tutkimaan asiaa. Zen-filosofiaa käytännössä! "Älä katso, niin näet. Älä halua, niin saat."

Ei ole olemassa nopeaa ja helppoa tapaa kouluttaa koira. Kouluttaminen on enemmän elämäntapa ja vähemmän projekti. Luotettava luoksetulo ei ole hetken tuote. Se vaatii päivittäistä ahkerointia viikkojen, ehkä kuukausien ajan. Työ saa kuitenkin palkkansa - jonain päivänä koirasi kääntyy heti kutsun kuullessaan ja juoksee suoraan luoksesi häntäänsä heiluttaen, aivan kuin pentuaikana. Eikö sen eteen kannatakin uhrata hieman vaivaa?

© Milla Havanka 1999

Koirakoulu > Koulutus > Luoksetulon lyhyt oppimäärä