www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetuloleikkejä

Luoksetuloleikkejä

Pompotus
Leikkiin tarvitaan vähintään kaksi ihmistä ja yksi koira. Soveltuu erinomaisesti koko perheen harrastukseksi. Leikkijä 1 ottaa koiran ja leikkijä 2 menee 20-30 m päähän. Jos leikkijöitä on enemmän, he muodostavat ison ympyrän. Kaikille annetaan herkullisia makupaloja. Leikkijä 2 kutsuu koiraa "(koiran nimi), tänne" iloisella äänellä, leveä hymy kasvoillaan, koiran tasolle polvistuen. Hän kehuu koiraa voimistuvalla intensiteetillä lähtöaskelista loppuun asti. Perillä koiralle annetaan toisesta kädestä nami ja toisesta otetaan kaulapannasta kiinni. Sitten seuraava leikkijä kutsuu koiraa aivan yhtä innostuneesti. Leikkiä jatketaan niin kauan kuin koiralla on hauskaa, muttei yhtään sen enempää.

Ruokalautas-Luoksetulo
Tarvitaan koira, makupaloja ja lautanen. Koiran on hyvä osata paikallaolo, mutta se ei ole välttämätöntä. Aseta lautanen maahan ja mene koiran kanssa muutaman metrin päähän. Jos koiraa ei ole koskaan lähetetty eteenpäin, jääkää lähemmäksi. Laita koira paikoilleen. Vie lautaselle muutama makupala. Palaa koiran luokse, odota hetki ja lähetä koira syömään namit. Kun lautanen on tyhjä, kutsu koira luoksesi ja anna lisää herkkuja. Pidennä välimatkaa lautaseen vähitellen. Jos koira ei osaa jäädä paikalle, voit jättää sen syömään maahan tiputtamiasi nameja ja perääntyä sen aikana.

Zen
Tarvitaan 2 ihmistä, kaikki koiran rakastamat lelut ja namit, itse koira sekä kärsivällisyyttä. Toinen ihmisistä on Kutsuja, toinen Häiritsijä. Häiritsijällä on kaikki mitä koira haluaa, Kutsujalla ei ole mitään. Häiritsijä näyttää koiralle, mitä hänellä on, mutta koira ei pääse ihanuuksiin käsiksi. Koira on luonnollisesti Häiritsijän luona. Kutsuja kutsuu säännöllisin väliajoin koiraa. Koira ei alussa varmasti kuuntele, eikä tästä pidä ottaa pulttia. Koirahan ei saa mitään Häiritsijältä. Jossain vaiheessa koira koettaa liikkua hieman Kutsujaa kohti. Nyt Kutsuja kehuu, riemuitsee ja houkuttelee koiran perille asti. Kun koira istuu Kutsujan luona, Häiritsijä säntää välittömästi antamaan herkkupalan tai lelun pientä leikkituokiota varten Kutsujan kanssa. Sitten Häiritsijä ottaa lelun takaisin ja koira tietenkin lähtee taas hänen kanssaan. Toistettaessa monta kertaa koira ymmärtää yhä nopeammin, että palkinto tuleekin Kutsujalta eikä suinkaan Häiritsijältä. Vaihtakaa osia ja harjoittelupaikkaa välillä.

Jojo.
Tarvitaan koira, sileä alusta ja melko suuria makupaloja. Heitä makupala yhteen suuntaan ja lähetä koira sen perään jollakin sanalla. Namin löydyttyä ja jouduttua mahaan kutsu koira ja lähetä saman tien toiseen suuntaan namin perään. Harjoitus tekee nopeat käännökset.

Neulansilmä.
Tarvitaan pallo tai vetolelu ja koira. Opeta koira ensin menemään jalkojesi välistä, jos se arkailee sitä. Jätä koira paikalle, kutsu sitä haara-asennossa seisten. Kun se on melkein luonasi, heitä pallo jalkojesi välistä suoraan maata pitkin taaksepäin niin, että koira juoksee jalkojesi välistä. Vetolelun kanssa voidaan ottaa matsi ennen seuraavaa luoksetuloa. Pidennä vähitellen luoksetulomatkaa ja viivytä heittämistä viimeiseen hetkeen, jos koira tahtoo mieluummin kiertää. Kun tämä onnistuu sujuvasti, kutsu koiraa aivan normaalisti seisten ja lelu piilossa. Koira tulee hitaammin, mutta kun se on lönkötellyt jonkin matkaa, vetäise lelu esiin ja siirry haara-asentoon. Yllätä koira myös harjoittelusessioittesi ulkopuolella ja monessa eri paikassa.


© Milla Havanka 2000
www.kumikana.org > Koulutus > Luoksetuloleikkejä