www.kumikana.org > Koulutus > Koulutus arjen lomassa

Koulutus arjen lomassa

Mitä enemmän lukee koirakirjoja ja koirapalstoja ja kuuntelee koulutusohjeita, sitä valtavammalta urakalta koiran koulutus voi tuntua. Koiran pitää osata sitä ja tätä ja vielä tuota ja joka päivä pitäisi muistaa harjoitella.

Kuitenkin useimmilla on työ, perhe ja muitakin harrastuksia, ja vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Koirakin on otettu lemmikiksi eikä harrastusvälineeksi.

Kuinka nykyaikana kiireisessä elämässä saa koiran koulutettua tavoille? Annan alla muutaman vinkin.

Aloita ajoissa.

Pentu oppii asioita nopeasti, sekä hyviä että huonoja. Aloita hyvien tapojen rohkaisu ja huonojen juuriminen heti äläkä odota parempaa päivää. Mieti etukäteen, mitä haluat koirasi osaavan sitten isona. Älä anna pennun tehdä sellaista, mitä se ei 30-kiloisena kuolaavana rohjakkeena saa enää tehdä. Muista, että koira oppii jotain jatkuvasti, joka hetki. Mitä se ehtii oppia, ennen kuin tartut toimeen?

Tee tottelevaisuudesta tapa.

Koira on tapaeläin ja kun se kerran oppii jonkin tavan, se on vaikea saada siltä pois. Onneksi tämä toimii myös hyvässä. Tässä esimerkkejä hyvistä tavoista:

  • Koiraa silitellään vain, kun sillä on neljä tassua maassa ja se ignoorataan, jos se hyppii.
  • Koira istuu ovella ja menee ulos vasta saatuaan luvan.
  • Koira odottaa lupaa syödä.
  • Koiran perässä ei mennä, jos se vetää hihna kireällä.
  • Kun ovikello soi, koiran pitää istua rauhassa hetki ennen kuin ovi avataan.
  • Toiset koirat ohitetaan lenkillä aina, ja leikkimään pääsee vasta istumisen ja luvan saamisen jälkeen.

Luotettava luoksetulo vie minuutin päivässä.

Jos haluat säästää aikaasi ja vaivaasi, et lähde opettamaan luoksetuloa silloin kun koirasi on jo oppinut juoksentelemaan pitkin maita ja mantuja viis veisaten käskyistäsi, rukouksistasi ja pyhän sodan julistuksistasi. Aloita heti pennun tultua sanomalla "tänne" aina ennen ruokakupin antamista. (Voit myös käyttää pilliä, jolla saat vielä paremman tuloksen, koska kuitenkin myöhemmin alat hokea tänne-sanaa miten sattuu.) Yhdistä luoksetulokäsky koiran mielessä aukottomasti ruokailuun. Istu sohvalla, sano koiralle "tänne" ja anna sille herkullinen makupala. 10 toistoa päivässä on 70 toistoa viikossa, 310 toistoa kuukaudessa. Ja kymmenen makupalaa menee todella nopeasti - voit helposti tuplata määrän.

Estä ympäristön ei-toivotut palkkiot.

Koira tekee sitä, mistä se saa palkkion. Jotkut palkkioista tulevat ihmiseltä, monet muut antaa koiran ympäristö. Jos jätät keittiön tasoille vartioimatta jotain herkullista, teet koirasta varastelijan. Jos annat koiran juosta oravien perään, teet siitä oravakoiran. Varmista, ettei koira pääse omin päin tekemään ei-toivottuja asioita.

Säästäkää vessapaperihylsyt.

Hajuaistin käyttäminen herkkujen etsimiseen on useimpien koirien mielipuuhaa. Piilota koiralle namupaloja vessapaperihylsyissä tai muiden pahvinpalojen sisällä eri puolille asuntoa. Koiran taitojen kehittyessä voit käyttää vaikeitakin piiloja ja piiloja piilojen sisällä. Namujen piilottaminen vie sinulta minuutin tai kaksi. Sisätiloissa hajun paikallistaminen voi olla todella hankalaa ja pitää koiran pitkään puuhissa.

Osan koiran ruoasta voi antaa aktivointilelun sisältä. Malleja on erilaisia: jotkut tiputtelevat nameja pyöriteltäessä, joidenkin sisällä olevaan koloon voi jäädyttää pehmeää ruokaa. Kysele lisätietoja eläintarvikeliikkeestä. Mitä pitempään ruoan hankkimiseen menee, sitä enemmän se väsyttää.

Opetelkaa jäljestämään.

Veri- tai askeljäljen seuraaminen on koiralle kuin koiralle kiehtovaa ja mieluisaa puuhaa.

Liikkukaa yhdessä.

Koira tarvitsee aivojumpan lisäksi reipasta liikuntaa pysyäkseen järjissään. Niin sinäkin. Käykää päivittäin kävelemässä tai juoksemassa. Se ei ole hukkaan heitettyä aikaa, vaan pidätte huolta toistenne terveydestä ja hyvinvoinnista. Koiran kanssa voi myös hiihtää ja (koosta riippuen) pyöräillä. Sen voi (koosta riippuen) opettaa vetämään lapsia pulkassa tai kärryssä. Ajakaa metsään koko perhe ja ihastelkaa luonnon ihmeitä.

Vähennä tv:n tai netin käyttöä.

Monella on muka kova kiire, mutta kuitenkin on aikaa toljottaa telkkua tai nykyisin roikkua netissä vaikka miten pitkään. Vähennä ruudun edessä istumista ja puuhaile perheesi kanssa. Opeta koira menemään maahan, antamaan tassua, kierimään, pysymään paikalla, antamaan katsoa korvaan. Monia asioita voi harjoitella hyvin äkkiä. Kokeile omistaa koiralle ensin vaikka yksi mainoskatko illassa.

© Milla Havanka

P.S. Tämä vinkki on kiireisille tamperelaisille! Jos et oikein ehdi omin voimin pitää kotia järjestyksessä, tutustu Mekaselskaan ja ammattijärjestämisen palveluihini! Voin neuvoa sinua myös koiran koulutuksessa.

www.kumikana.org > Koulutus > Koulutus arjen lomassa