www.kumikana.org > Koulutus > Ehdollistuminen

Syy ja sen seuraus

Ivan Pavlov (1849-1936) oli venäläinen fysiologian tutkija. Hän teki kokeita koirilla tutkiakseen syljen merkitystä ruoansulatuksessa. Koekoirat olivat kytkettyinä valjaisiin ja niihin oli kiinnitetty sylkeä keräävä putki. Jonkin ajan kuluttua Pavlov huomasi, että koirat alkoivat erittää sylkeä jo ennen kuin niille annettiin ruokaa, erityisesti ne koirat jotka olivat olleet laboratoriossa jo jonkin aikaa.

Pavlov kiinnostui asiasta ja teki lisätutkimuksia. Hän yhdisti ruoan antamiseen kellon kilautuksen. Kun kelloa oli ruoan yhteydessä kilautettu usean kerran, hän kokeili kilauttaa kelloa erikseen. Koirat alkoivat kuolata jo kellon äänen kuullessaan. Tämä huomio johti klassisen ehdollistumisen teorian kehittymiseen.

Klassinen ehdollistuminen on yksi koirankoulutuksen peruskivistä. Jos koira ei pystyisi oppimaan, että sana "istu" ja jokin muu ärsyke, joka laittaa koiran menemään istuma-asentoon, tarkoittavat samaa asiaa, ei sitä voisi kouluttaa.

Ennen oppimista:
  ensisijainen ärsyke -> reaktio
Oppiminen:
  toissijainen ärsyke -> ensisijainen ärsyke -> reaktio
Oppimisen jälkeen:
  toissijainen ärsyke -> reaktio
Klassinen ehdollistuminen

Ehdollistuminen kouluttajan apuna ja harmina

Klassista ehdollistumista tarvitsemme mm. käskyjen liittämiseksi eri toimintoihin, kuten edellä käy ilmi, ja suullisten kehujen liittämiseksi makupalan tai silitysten aiheuttamaan hyvänolontunteeseen. Ihminenkin ehdollistuu: jos oma koira on opetettu ylittämään katu vasta käskystä, ihminen voi huomata pysähtyvänsä kadunreunaan ja komentavansa "yli" vaikkei koira olisi mukanakaan.

Koira ei suinkaan aina ehdollistu kouluttajansa toiveiden mukaisesti. Seuraavassa viisi tavallista "virheellisen" ehdollistumisen aiheuttamaa pikku koulutusongelmaa.

1.

Oire: Jätät koiran istumaan tai makuulle ja kävelet poispäin selin koiraan. Kun käännyt kutsuaksesi koiran, se nouseekin jo ilman käskyä ja tulee iloisesti luoksesi.
Syy: Olet harjoitellut luoksetuloa toistuvasti niin, että olet kutsunut koiran samalla hetkellä kun käännyt koiraan päin. Koira on oppinut kääntymisesi tarkoittavan samaa kuin luoksetulokäsky.
Ennaltaehkäisy: Kun olet jättänyt koiran, älä kutsu sitä luoksesi heti käännyttyäsi. Käänny ympäri vaikka useankin kerran pyörähtäen, laske rauhallisesti kolmeen, viiteen tai vaikka kymmeneen ennen luoksetulokäskyn antamista.

2.

Oire: Harjoittelette maahanmenoa. Sanot maahan-käskyn ja näytät samalla kädelläsi maata. Kumarrut alemmaksi selventääksesi käsimerkkiä. Koira menee makuulle - mutta nousee kun oikaiset selkäsi.
Syy: Olet harjoitellut maahanmenoa toistuvasti niin, että olet ollut "koiran kanssa" makuulla. Olet kumartunut koiran puoleen käskyä antaessasi ja noussut suoraksi samalla kun olet antanut koiralle luvan nousta. Koira on oppinut nousemisesi tarkoittavan samaa kuin vapaa-käsky.
Ennaltaehkäisy: Yritä suoristaa selkäsi (alussa varovasti ja hitaasti) jo ennen koiran vapauttamista. Pyri totuttamaan koira siihen, ettet mene sen mukana makuulle.

3.

Oire: Kun annat koirallesi suorituksen aikana kehut ja makupalan tai pelkät kehutkin, se päättää että liike on nyt loppu ja vapauttaa itse itsensä. (Kyseessä ei-naksutintyylinen koulutus. Naksutinkoulutuksessa naksaus lopettaa suorituksen.)
Syy: Olet totuttanut koirasi siihen, että kehut ja makupalat tulevat aina suorituksen lopussa. Olet sallinut koiran lopettaa suorituksen makupalaan.
Ennaltaehkäisy: Opeta koirasi sietämään kehumista suorituksen aikana. Jos se vaikkapa paikallaolossa nousee kun sitä kehutaan tai se saa makupalan, et anna periksi vaan jatkatte välittömästi harjoitusta eli koira takaisin paikallaoloon. Kehu rauhallisesti rauhallisuutta vaativissa tehtävissä. Ongelmaan ratkaisu ei saa olla se, että lopetat kehumisen. Koiran täytyy saada tietää, milloin se tekee oikein.

4.

Oire: Koira säntää tiehensä heti kun kuulee taluttimen lukon napsahduksen, jo ennen kuin ehdit sanoa "vapaa" tms.
Syy: Olet antanut vapautuskäskyn aina yhtäaikaa taluttimen irrottamisen kanssa tai sinulla ei edes ole käytössä vapautuskäskyä. Koira ei osaa kuvitellakaan, että sen pitäisi odottaa erillistä lupaa vielä taluttimen irrottamisen jälkeen.
Ennaltaehkäisy: Anna koiralle istu-käsky ja anna sen odottaa taluttimen irrottamisen jälkeen vaihdellen kolmen-kymmenen sekunnin ajan ennen kuin vapautat koiran käskyllä. Alussa kannattaa pitää pannassa taluttimen lisäksi liinaa, jotta saat mahdollisen varaslähtöläisen ruotuun. Opetathan koiralle istu-vapaa -käskyt vähitellen häiriöitä lisäten ennen kuin alat käyttää niitä oikeassa elämässä.

5.

Oire: Koira keskeyttää katsekontaktin ja katsoo muualle heti kun kehut sitä ja pistät käden taskuun ottaaksesi makupalan.
Syy: Olette harjoitelleet ympäristössä, jossa on mielenkiintoista katsottavaa. Aika kehumisen ja makupalan saamisen välillä on ollut liian pitkä, ja koira on ehtinyt siinä ajassa jo tehdä muuta eli katsoa ympäristöä. Tilanteen toistuessa kerta toisensa jälkeen kädestäsi taskulla on tullut merkki katsoa muualle.
Ennaltaehkäisy: Pidä kädessäsi niin monta makupalaa, että ehdit palkita monta kertaa peräkkäin koiran ehtimättä katsoa poispäin välillä. Aloita harjoittelu tarpeeksi tylsässä ympäristössä.

© Milla Havanka

www.kumikana.org > Koulutus > Ehdollistuminen