www.kumikana.org > Koulutus > Ääniherkkyys

Pam!

Monet koirat ovat herkkiä koville äänille kuten laukauksille ja/tai ukonilmalle. Vaikka koira ei reagoi laukauksiin, voi ilmanpaineen vaihtelu ääniin ja salamointiin yhdistettynä pelottaa sitä ukonilmalla.

Erilaisiin, koviinkin ääniin totuttaminen kannattaa aloittaa jo pentuaikana. Varmuutta tämän auttamisesta ei kuitenkaan ole. Jotkut koirat voivat tulla äänille säikyiksi vanhemmalla iällään, vaikka pentuina olisivat sietäneet niitä.

Ääniherkkyyttä on lievempää ja pahempaa lajia. Jos koira reagoi hermostuneesti lattiaa kiertäen, läähättäen hieman enemmän kuin tavallisesti ja stressaamalla hiukan olematta kuitenkaan paniikissa, voi seuraavista vihjeistä olla sinulle apua. Jos koira panikoi, voi asiasta olla paras keskustella eläinlääkärin kanssa - rauhoittavat lääkkeet voivat olla tarpeen. On myös olemassa homeopaattisia valmisteita, joita voi kokeilla.

Turvakolo
Jos koiralla on oma "pesä", kuten laatikko, häkki tai boksi, jossa se tuntee olonsa turvalliseksi, koira voi olla rauhallisempi ukkosen aikana, jos se laitetaan sinne.

Uniriepu
Uniriepua voi käyttää hyväksi yleisemminkin. Aina kun koiraa alkaa ahdistaa, se opetetaan hakeutumaan lempilelunsa pariin. Täytetty kongikin käy paremmin kuin hyvin. Kun koira puuhailee lelunsa parissa, se jätetään rauhaan kuitenkin pysyen samassa huoneessa. Tavoite on, että koira etsii "riepunsa" itse, kun se alkaa tuntea ahdistuksen merkkejä.

Rauhallinen esimerkki
Jos itse pelkäät kovia ääniä tai ukkosta, saattaa pelko tarttua koiraankin. Sama toimii usein toisinkin päin; jos pystyt näyttämään koiralle esimerkilläsi, ettei asiassa ole mitään ihmeellistä, koira rauhoittuu. Täytyy kuitenkin olla tarkkana, ettei vahingossa kehu koiraa pelkoreaktiosta, parempi on juuri "entä sitten" -asennoituminen. Käyttäydy ukkosella täysin normaalisti ja toimi rutiiniesi mukaisesti. Koiralle voi sanoa iloisella äänellä, että pelkääminen on hupsua. Koirat rauhoittelevat toisiaan myös haukottelemalla, ja voit kokeilla sitä itsekin.

Hupsuttelu
Opeta koirasi villiintymään riemusta jollakin sanalla, vaikka "nyt mentiin" tai "jiihaa!". Harjoitelkaa tätä ensin ihan normaalissa häiriöttömässä ympäristössä. Riehuminen ja juokseminen vapauttaa koiran elimistössä hyvän olon hormoneja, joista sinulle on hyötyä stressitilanteessa. Kun huomaat, että koira säikähtää, sano merkkisanasi ja riehuta koiraa. Voitte juosta samalla säikähdyksen aiheuttajasta poispäin. Leiki koiran kanssa mukavia leikkejä myrskyn aikana.

Totuttaminen
Koiran ärsykekynnystä nostetaan antamalla koiran kuulla kaikenlaisia ääniä sillä volyymillä tai sellaisen välimatkan päästä, ettei koira reagoi niihin, yhdistäen ne samalla johonkin mukavaan toimintaan, ja nostamalla äänien kovuutta ja/tai vähentämään välimatkaa vähitellen. Koira ei saa missään vaiheessa kuulla kovempia ääniä kuin mitä se sietää, ja harjoituksen pitää aina helpottua loppua kohden. Koiran pitää oppia ajattelemaan, että kohta tämä tästä, eikä suinkaan pelätä mitä seuraavaksi tapahtuu. Ukkosta pelkäävälle koiralle voi soittaa ukkosen ääntä levyltä alussa hiljaa, vähitellen seuraavilla harjoituskerroilla kovempaa, laukausaralle taputtaa ensin käsiä yhteen, sitten keksiä kovempia ääniä - aina niin, että koira ei hermostu ja että ääni vaimenee tai välimatka kasvaa sen harjoituskerran loppua kohden. Samalla on hyvä antaa koiran leikkiä lempilelulla tai syödä vaikka herkkupalasia ts. pitää se puuhailemassa muuta. Pauketta jonkin verran sietävän koiran kanssa voi vaikka mennä ampumaradan läheisyyteen piknikille ja ottaa siellä niin kauan lunkisti, ettei koira enää paukuista hätkähdä.

© Milla Havanka
www.kumikana.org > Koulutus > Ääniherkkyys